Boschhoek (vraagprijs 5.950.000 euro) is Hilversums duurste

Achteraanzicht van het te koop staande landhuis aan de Palestrinalaan. Vraagprijs: 5.950.000 euro.
© foto’s Voorma en Walch Makelaars/Funda
Hilversum

Het duurste te koop staande huis van Hilversum, met stip, is te vinden aan de Palestrinalaan in de villawijk Trompenberg. Vraagprijs: 5.950.000 euro.

Een fors bedrag, maar dan heb je volgens Voorma en Walch Makelaars ook wat. Ruim 3.800 m3 ’sfeervol woongenot’: ’veertien kamers, waaronder een fantastische living, een schitterende woonkeuken, vijf badkamers, een sfeervolle wijnkelder en een fitness- en sparuimte’. Heerlijke terrassen en een prachtige tuin maken het woongenot compleet. Palestrinalaan 11 is een ’fraai bewaard stukje geschiedenis’, maar zijn state-of-the-art voorzieningen zijn ’wel helemaal van deze tijd’. Op Funda is dit laatste uitgebreid te controleren op de vele foto’s.

Een kijkje in de woonkamer op de begane grond.

Wat die historie aangaat is vermeldenswaard dat het uit 1908 daterende stulpje ontworpen is door Johan Wilhelm Hanrath (1867-1932). Deze bekende architect woonde en werkte sinds 1903 in Hilversum, waar nog veel van zijn ontwerpen de tand des tijds en de sloopwoede hebben doorstaan. Niet alleen villa’s en rijtjeshuizen, maar ook twee scholen. Ook buiten Hilversum is veel van zijn tekentafel gerealiseerd, zoals de villa De Wilde Zwanen voor de familie Singer in Laren.

Het huis dat Hanrath voor zichzelf ontwierp, met de fraaie naam d’Olijftak, is nog steeds aan de Rossinilaan in Hilversum te bewonderen. Daar ontving de succesvolle bouwmeester toekomstige opdrachtgevers. Eerst in zijn atelier, daarna in de zitkamer waar onder het genot van een kopje thee ideeën werden uitgewisseld. Zodra Hanrath geïnspireerd raakte door de plannen stopte hij met praten en verliet de kamer om te gaan tekenen. De verbaasde cliënt achterlatend met mevrouw Hanrath, die zich uiteraard dan wat opgelaten voelde. De architect was een bevlogen figuur, die een enorme klap te verwerken kreeg toen zijn zoon en beoogd opvolger kort voor diens dertigste verjaardag aan een long- en hersenvliesontsteking stierf. Vader en zoon liggen op de begraafplaats aan de Bosdrift.

Hanraths opdrachtgever voor Villa Boschhoek alias Kannesheuvel aan de Palestrinalaan was J.A. van Laer, ongetwijfeld een vermogend man. Net als de huidige eigenaar Roger Horsten. Onder diens mode-imperium (HVEG Fashion Group) vallen volgens Quote onder meer Fashion Linq, Wink Accessoires, Wink Optics en Belt Fashion Eindhoven. Het blad heeft uitgezocht wat Horsten in 2005 neertelde voor de kapitale villa in Trompenberg: 5,7 miljoen euro. Ietsjes minder dus dan de huidige vraagprijs voor het gemeentelijke monument.

’Een kans als deze, komt maar zelden voor’, aldus de verkopende makelaar.

Overigens is Boschhoek niet het duurste stulpje van de regio op Funda. Die titel komt toe aan Nieuw-Loosdrechtsedijk 223. Vraagprijs: 7.500.000 euro.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen