Premium

Verdeeldheid onder huiseigenaren op vakantiepark Residence Juliana leidde mede tot bankroet van reisorganisatie Avac uit Julianadorp

Julianadorp

Ten tijde van het recente faillissement van reis- en (ver)huurorganisatie Avac uit Julianadorp liepen er nog ongeveer vijftig overeenkomsten voor huur of verhuur.

Dat meldt curator Bart Mekkelholt (Knuwer) in zijn eerste faillissementsverslag. Daarmee zijn niet alleen vijftig reeds geboekte vakanties in het water gevallen. Ook de verhuurders lopen inkomsten mis. „En dan heb je het over tienduizenden euro’s”, stelt Wim Scherphof, bestuurslid van de Vereniging van Eigenaren van vakantiepark Residence Juliana in Julianadorp. „Vakantiegangers kunnen fluiten naar hun vakantie en hun centen. De verhuurders naar hun geld.”

Vakantiehuizen

Het bedrijf vroeg op 6 juni van dit jaar het faillissement aan. Avac kende twee takken. Avac Reisorganisatie BV hield zich bezig met de verhuur van vakantiehuizen en appartementen in binnen- en buitenland. Avac Handling and Management B.V. was daarentegen verantwoordelijk voor de verhuur van de appartementen op Residence Juliana.

De directe aanleiding van het faillissement zou volgens de eerste bevindingen van Mekkelholt voortkomen uit het feit dat een beoogde overname door Roompot uiteindelijk geen doorgang heeft kunnen vinden. Die overname crashte na verdeeldheid onder de eigenaren van de appartementen van Residence Juliana. Dit voorjaar stelde de rechtbank een minderheid van de eigenaren in het gelijk in een zaak die zij hadden aangespannen. Zeventien van de 78 appartementenbezitters stelden zelf een eigen verhuurbureau te willen kiezen.

Scherphof: „En die zaak hebben ze terecht gewonnen, want in de opsplitsingsakte uit 1992 staat dat het niet is toegestaan om met slechts een verhuurorganisatie in zee te gaan. Dat is alleen decennialang gedoogd. De meerderheid koos er tijdens de vergadering democratisch voor om alles in een hand te houden. De minderheid wilde niet, spande een zaak aan en won. Dat leidde mede tot de ondergang van Avac. Roompot wilde de boel overnemen voor de totale verhuur, maar haakte af na de uitspraak. Daardoor ging Avac failliet, al ging het al langer niet goed. We zagen het bankroet vorig jaar al aankomen.”

Volgens Scherphof is er nu sprake van een janboel. „Avac beheerde de receptie. Nu staan er vrijdagmiddag busjes van vijf of zes verhuurbureaus te wachten op de aankomst van de gasten voor de sleuteluitgifte. Inmiddels heeft nagenoeg iedereen een andere verhuurorganisatie gevonden.”

Bij Avac werkten kort voor het faillissement vijf personeelsleden. Kort voorafgaand aan het uitspreken van het faillissement zijn de arbeidsovereenkomsten van twee werknemers beëindigd. De curator heeft drie werknemers ontslag aangezegd.

Er is op dit moment geen zicht op een doorstart. Vier partijen hebben zich hiervoor tot de curator gewend. Geen van hen heeft uiteindelijk een bod uitgebracht.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen