Premium

In Haarlemse woning betrapte Pool ’was op zoek naar een bar’, 34-jarige man hoort celstraf van acht maanden eisen

In Haarlemse woning betrapte Pool ’was op zoek naar een bar’, 34-jarige man hoort celstraf van acht maanden eisen
Haarlem

Zwaar beschonken stonden de Pool Rafal L. (34) en zijn maat in de vroege ochtend van nieuwjaarsdag in een bovenwoning aan de Haarlemse Kruisweg. Daar ontstond een worsteling met een van de bewoners. Volgens de officier van justitie was het een poging tot diefstal. L. beweerde dat hij en zijn vriend alleen maar op zoek waren naar een uitgaansgelegenheid om door te feesten. ,,Ik dacht dat het een bar was.’’

Tegen L. werd een celstraf van acht maanden geëist. Volgens de officier van justitie was de Pool met zijn vriend de woning binnengegaan om spullen te stelen. De aanklaagster sprak van een gebeurtenis die voor de slachtoffers heftig was geweest. Ook wees zij op het geweld dat L. in haar ogen had gebruikt.

Volgens de verdachte berustte het allemaal op een misverstand. Op zoek naar vertier zagen de vrienden volgens L. dat aan de Kruisweg een deur open stond. Ze gingen naar binnen en beklommen de trap.

De bewoners schrokken wakker van gestommel in hun huis. In de eetkamer zagen ze twee hen onbekende mannen. Tussen een van de bewoners en L., volgens hem een twee meter lange man met een fors postuur, ontstond een worsteling. ,,Hij ging aan mij trekken en liet me niet uitleggen dat het een vergissing was. We vielen op de grond’’, beweerde de Pool, die eerder in Haarlem woonachtig was. De bewoner liep blauwe plekken en schrammen op.

L. vond het niet vreemd dat hij op zoek naar een bar per ongeluk in een woning belandde. De Kruisweg is immers een straat vol vertier, met casino, coffeeshop en café. In de woning beweerde de verdachte niks te hebben aangeraakt. L. zei die nieuwjaarsnacht ’heel erg dronken te zijn’ en onder invloed van MDMA, amfetamine en wiet te zijn geweest. Sporen van inbraak werden niet aangetroffen, wel was de meterkast vernield. Op een peuk werd DNA-materiaal van de 34-jarige Pool aangetroffen.

Tijdens een eerder verhoor had L. nog verklaard dat hij niks met het incident te maken had. Volgens hem was dat op aanraden van zijn toenmalige advocaat. L. had zich niet meteen gemeld bij de politie, omdat hij zich amper iets kon herinneren van de gebeurtenis en niet wist dat hij gezocht werd. Volgens zijn huidige advocaat was zijn cliënt niet op het dievenpad. Bij de woning werden immers geen braaksporen aangetroffen en de twee Poolse vrienden gingen al rokend en drinkend de woning binnen.

De aanklaagster wil dat L. de twee slachtoffers ieder een schadevergoeding van meer dan duizend euro betaalt. ,,Geld heb ik niet’’, zei de Pool daarover. Als vergoeding wil hij het huis van de slachtoffers wel stuken of schilderen. De man bood zijn excuses aan aan de bewoners. Ze hoeven niet bang voor hem te zijn, benadrukte hij.

Uitspraak is op 26 augustus.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen