De boodschap van Linkshandigendag: Schoonschrijven met links, het kan wel!

Schoonschrijfles in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen. Ook een kwestie van het papier in een bepaalde positie leggen.© Rien Floris

Peter Schat
Enkhuizen

Sinds 1976 is 13 augustus ’Linkshandigendag’. Bedacht in Amerika en sinds een aantal jaren in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen voortgezet met een openbare schoonschijfles voor linkshandigen. Schoonschrijven voor linkshandigen? Kan dat wel?

Ja het kan, zegt initiatiefnemer Sander Reijn uit Almere. Je kunt links ook netjes leren schrijven. Dat daar vroeger anders tegenaan werd gekeken, blijkt uit een groot deel van de lezersreacties die binnenkwamen bij de redactie op de oproep in de vrijdagkrant ervaringen met linkshandigheid te delen. Tientallen lezers mailden hun ervaringen en de tikken op de vingers, vastgebonden armen en psychologische straffen als boze blikken en vooraan in de klas parkeren waren niet van de lucht.

Lezer Mieke Steinberg-de Jong mailt dat zij het idee kreeg dat een vulpen voor haar als linkshandige niet was weggelegd. ’Pas toen ik een paar jaar in het voortgezet onderwijs zat, besloot ik toch eens een vulpen aan te schaffen. En wat schetste mijn verbazing? Ik kon er gewoon mee schrijven! Je moet een vulpen sowieso altijd even ’inschrijven’. Links of rechts blijkt weinig uit te maken.’

In het oude dorpsschooltje Kollum in het museum zijn vandaag openbare lessen schoonschrijven. Met de kroontjespen. ,,Het is zaak je papier anders te leggen en je pen onder een andere hoek vast te houden. Dan kan het’’, zegt Reijn, die overigens zelf rechtshandig is.

Linkshandigheid is omgeven met mystiek en wordt als iets ongelukkigs en ongemakkelijks gezien. De ene linkshandige beleeft dat anders dan de andere, blijkt uit de lezersreacties. En, er bestaat linkshandigheid in gradaties. Zo zijn er linkshandigen die een klok pas snappen als de wijzers de andere kant opdraaien terwijl anderen links even gemakkelijk handelingen verrichten als rechts. Het onderwijs dwingt leerlingen al ruim een halve eeuw niet meer rechts te schrijven. Uit de vele opmerkingen van lezers blijkt dat de samenleving toch overwegend ’rechts’ is georiënteerd. En dat in het land dat relatief de meeste linkshandigen ter wereld telt.

Lees ook:

Linkshandigheid optelsom kleine ongemakken: ’Alleen met bier- en wijnglazen had ik nooit moeite’

Lezers over hun linkshandigheid: ’Juffrouw De Groot zou trots op me zijn geweest’

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen