Premium

Vezet wil meedoen met project om enorme volumes restproducten groente en fruit te hergebruiken

Vezet wil meedoen met project om enorme volumes restproducten groente en fruit te hergebruiken
Vezet in Warmenhuizen.
© Eigen foto
Warmenhuizen

Groente- en fruitverwerker Vezet in Warmenhuizen wil meewerken aan een proeffabriek voor het toepassen van restafval van groente en fruit als nieuwe voeding. De fabriek is een project van een Amsterdamse ondernemer en moet komen in de Haarlemmermeer.

Ondernemer Ad van Vugt hoopt eind dit jaar het plan voor de proeffabriek rond te hebben. Met de fabriek wil hij bewijzen dat snijresten prima als ander product op tafel kunnen komen. Bij Vezet gaat het om kolossale hoeveelheden. Elke dag lossen tachtig vrachtauto’s groente aan de Debbemeerweg. Per jaar gaat dat om meer dan een miljoen kilo. Dagelijks fabriceert Vezet meer dan 250 verschillende dagverse producten.

Grofweg vijftien procent van alle verwerkte groente en fruit bij Vezet blijft achter als afval. Deze reststroom gaat nu grotendeels naar biovergisters voor de productie van stroom en naar agrariërs voor veevoer, aldus bestuursvoorzitter Frans Kramer van Vezet.

Broccolirijst

Een beperkt deel van het groenafval keert al terug in de supermarkt, zoals in de vorm van broccolirijst en bloemkoolrijst. ,,Dat gaat om kleine hoeveelheden. De vraag is nog beperkt. Voldoende afzet vinden, dat is het probleem”, zegt Kramer.

Juist daarom ziet Ad van Vugt heil in een proeffabriek. ,,Je kunt dan op grotere schaal de markt verkennen met nieuwe producten. Als er zo een vraag kan worden gecreëerd, zie ik mogelijkheden voor het opzetten van een permanente productie. Dat moet dan gebeuren in een veel grotere fabriek in Westzaan, langs het Noordzeekanaal.”

Koninklijke Vezet is Europees marktleider met ’gemaksgroente’, gesneden fruit, salades en koelverse maaltijden. Het bedrijf is opgericht in 1914 en heeft als slogan ’Gezond & Gemak’. Er werken achttienhonderd mensen. Het complex in Warmenhuizen bestaat uit vier fabrieken. De namen zijn Voorbewerking, Kookgemak, Maaltijdgemak en Fruitgemak.

Een vestiging in Heerhugowaard heet Allerhande Box. Daar worden dagelijks de papieren tassen van Albert Heijn gevuld met verse producten. Vezet levert vooral aan Albert Heijn, ruim negentig procent van de productie. De fabriek Voorbewerking krijgt per jaar 250.000 kilo wortelen aangevoerd, 150.000 kilo prei en 100.000 kilo paprika. ’Kookgemak’ is elke week goed voor 3,5 miljoen stuks verpakkingen voor de supermarkten. Bij deze leveringen gaat het om 140 verschillende producten.

Cacaodoppen

Ad van Vugt is onder de indruk van deze cijfers. ,,Vezet is een heel grote speler. Met in totaal twaalf Noord-Hollandse bedrijven in de voedselindustrie heb ik intentie-overeenkomsten gesloten voor samenwerking bij de proeffabriek. Het gaat onder meer over drie cacaoverwerkende bedrijven in de Zaanstreek. Voor hergebruik van cacaodoppen zijn veel mogelijkheden.”

In Noord-Holland produceren agrofoodbedrijven jaarlijks 140.000 ton restafval, dagelijks dertig volle vrachtauto’s. Het grootst is het volume bij groente- en fruitverwerkers, 55.000 ton. Verzet is er daar één van. Restproduct-producent nummer twee van de levensmiddelenindustrie in onze provincie is de cacaosector. Cacaobedrijven laten elk jaar 43.000 ton cacaodoppen achter.

De proeffabriek moet acht ton kosten. Van Vugt zegt 500.000 euro op tafel te hebben. Nu is hij op zoek naar het ontbrekende bedrag. De tijd begint te dringen. ,,Als ik de begroting eind dit jaar niet rond heb, vervalt de toezegging van de provincie.”

Noord-Holland wil drie ton steken in het project, als lening. Haarlemmermeer draagt 100.000 euro bij, ook als lening. Uit eigen zak betaalt Van Vugt een ton. De ondernemer is al jaren actief op het terrein van duurzaamheid.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen