Premium

Vaker slachtoffer van criminaliteit aan de kust dan in de rest van Nederland

Vaker slachtoffer van criminaliteit aan de kust dan in de rest van Nederland
Een mountainbiker bij het strand. In het laatste weekend van maart is het weer zonnig en lenteachtig.
© Foto ANP
Amsterdam

Bezoekers van kustplaatsen hebben in de zomermaanden veel meer kans om slachtoffer te worden van criminaliteit, dan op andere plekken in Nederland. Dat blijkt uit een analyse voor Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het onderzoeksbureau keek naar de maanden juli en augustus van 2016 tot en met 2018. Het gaat om de hele kust van Nederland en de waddeneilanden.

Volgens CBS kwamen bij de kust in de zomermaanden vooral de ’lichtere vermogensmisdrijven’ veel vaker voor, ruim 20 procent tegenover 16,5 procent in de rest van het land. Dit gaat onder meer om diefstal van spullen van niet al te grote waarde. In de rest van Nederland zijn die cijfers in de zomer een stuk lager. De politie registreerde in juli en augustus gemiddeld 1,4 duizend lichtere vermogensdelicten per maand.

Vaker slachtoffer van criminaliteit aan de kust dan in de rest van Nederland
© Grafiek Holland Media Combinatie / Mieke van Zuijlen

Mobiele telefoons en zonnebrillen bleken vooral geliefd bij criminelen. Die werden veruit het vaakst gestolen. Dit kwam 690 keer voor in twee jaar. Ook zakkenrollerij kwam aan de kust veel vaker voor: 27 procent tegenover 17 procent in van de rest van Nederland. Het gaat om zo’n honderd geregistreerde gevallen in de zomermaanden. De meeste slachtoffers waren toeristen en dagjesmensen: zo’n 65 procent woont niet in de plaats waar ze bestolen werden.

Fiets gestolen

Daarnaast werden kustbezoekers en kustbewoners vaker slachtoffer van diefstal van hun fiets, scooter of brommer in de zomer. Bijna 25 procent van deze gevallen gebeurde aan de kust. Het gaat om zo’n 580 gestolen voertuigen. Auto’s zijn niet meegeteld.

Ook werd er bij kustplaatsen vaker iets uit een auto gestolen (21 procent van de voorvallen was in de buurt van het strand), volgens CBS gaat het om zo’n 300 meldingen. Hier werden zowel toeristen als de kustbewoners zelf slachtoffer van. Oplichting aan de kust kwam zo’n 330 keer voor.

Geweldsmisdrijven

Maar ook de zwaardere vormen van criminaliteit kwamen in de zomer vaker voor bij de kust. Zo zijn hier meer geweldsmisdrijven en seksuele misdrijven, zoals aanranding en verkrachting, gemeld, aldus CBS. Het gaat om 670 gevallen, aldus cijfers van de politie. 20 procent van deze gewelds- en seksuele misdrijven waren in de zomer bij het strand.

Ook het aantal vernielingen ligt in juli en augustus hoger aan de kust. Het gaat om zo’n 400 misdrijven.

De ’high impact vermogensmisdrijven’ zijn ook vaker gemeld bij kustplaatsen. In tegenstelling tot de ’lichtere vermogensmisdrijven’, gaat het hier om hogere bedragen en heeft het slachtoffer vaak nog meer last van het incident. Denk aan straatroven, overvallen en woninginbraken. Het gaat om zo’n 430 gevallen.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen