Premium

Vluchten voor windhoos in Hem: ’We mogen blij wezen dat we zelf niks hebben’

1/7
Hem

,,Ze hadden van mij een ander huisje uit mogen kiezen”, zegt Gertrud Wijnker een dag nadat een windhoos voor flink wat schade heeft gezorgd rond haar woning in Hem. ,,Maar we denken maar zo: de troep wordt wel weer opruimd. Het is alleen materiële schade. We mogen blij wezen dat we zelf niks hebben.”

Gertrud en Jaap Wijnker, die aan de Elbaweg wonen, zaten vrijdagavond onder de veranda met hun dochter, schoonzoon en twee kleinzoons. ,,We waren op vakantie naar Zeeland”, vertellen ze de volgende ochtend. ,,Maar omdat de berichten slecht waren, zijn we donderdag alvast naar huis gegaan. En dan krijgen we die windhoos.”

Lees ook: Flinke schade langs Elbaweg in Hem door windhoos [video]

,,Ik heb Pepijn van vier meteen bij zijn schouders gepakt”, zegt Gertud. ,,Gelukkig had Jaap net daarvoor de deur van de veranda naar mijn atelier toe los gemaakt. Daardoor konden we daar snel naar binnen. Anders hadden we helemaal moeten omlopen met de kinderen.”

Vluchten voor windhoos in Hem: ’We mogen blij wezen dat we zelf niks hebben’

Haar dochter Liesbeth en schoonzoon Marc voelden de glasstukken tegen hun rug aankomen. ,,Alles ligt onder”, wijst Gertrud. ,,De hele zijkant van de kas van de buren ligt eruit.”

Haar man knikt. ,,Die is van Rik en Mattie Obdam. Ze verhuren hem aan Kieft Zaden. Er staan hele dure stekkies in. En bij Reus, hier schuin tegenover, is de kas ook pittig kapot.”

Vluchten voor windhoos in Hem: ’We mogen blij wezen dat we zelf niks hebben’

Ook de kleine kas aan de andere kant van het huis, waar de creatieve Gertrud gebruik van mag maken om workshops te geven, is flink beschadigd. Verder zijn er rond het huis onder meer bomen gesneuveld, is de caravan niet ongeschonden uit de strijd gekomen en heeft de schutting (’Met betonnen palen, kun je nagaan wat een kracht het geweest is’) het begeven. ,,Met licht is het nog erger dan gisteravond in het donker”, zegt Gertrud. ,,De zonnepanelen zijn door het glas ook beschadigd. Die zitten er net drie weken op. Maar al met al is het evengoed best afkommen hoor.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen