Wedergeboorte van Hells Angels: MC Hardliners op bordes van stadhuis in Haarlem

Het embleem van de Hells Angels.

Het embleem van de Hells Angels.

Afgelopen donderdag: Ruim twintig leden van de MC Hardliners poseren voor het stadhuis in Haarlem.

Afgelopen donderdag: Ruim twintig leden van de MC Hardliners poseren voor het stadhuis in Haarlem.

Het embleem van de MC Hardliners.

Het embleem van de MC Hardliners.

1 / 3
Arthur de Mijttenaere
Haarlem

De MC Hardliners, een nieuwe motorclub en opvolger van de verboden Hells Angels, heeft zich voor het eerst echt in de openbaarheid getoond. Ruim twintig vooral jonge leden van de club poseerden donderdagmiddag op het bordes van het stadhuis van Haarlem. De fotosessie was met de rug naar de camera toe.

De gemeente Haarlem wil niet reageren op deze provocatie en ook de politie wil niet veel kwijt. De motorclub MC Hardliners is wel bekend en wordt door de politie beschouwd als een nieuwe motorclub.

Veel oude motorclubs zijn verboden, zoals de Bandidos, Satudarah, Hells Angels, No Surrender en Catervarius. De strijd tegen de motorclubs is nog niet gestreden, want justitie richt nu de pijlen op de motorclub Caloh Wagoh.

Maar de ban van outlaw motor gangs, beschouwd als criminele organisaties, betekent blijkbaar niet dat de full colours uit het straatbeeld verdwijnen. Vorige week zaterdag reden een stuk of acht Hardliners met hun motoren met veel geraas door het centrum in Haarlem.

Als de ene motorclub wordt verboden schiet er elders een vergelijkbare motorclub als een paddenstoel uit de grond. Hoogleraar Jan Brouwer, die zich heeft gespecialiseerd in motorbendes, liet in andere media al eerder optekenen dat het verbod van een motorclub een lege huls is. Hij verwijst daarbij naar de Hells Angels Haarlem die is verdergegaan als MC Hardliners.

De vroegere leider van de Haarlemse Hells Angels Lysander de R. heeft de MC Hardliners vanuit de gevangenis opgericht. De R. zit nog zeker tot november 2022 gevangen.

Het logo van de nieuwe club lijkt onmiskenbaar veel op dat van de Hells Angels. Het lettertype van de emblemen is hetzelfde wat ook geldt voor de vleugel. Hardliners zijn een nieuwe club en dat is aan de vesten te zien. Hun vesten waren bij de fotosessie opvallend fris en schoon. Bij de oude Hells Angels zagen de hesjes er vaak nogal rafelig uit.

De fotosessie bij het stadhuis van Haarlem is in meer opzichten opmerkelijk. De MC Hardliners zijn op zoek naar een clubhuis. In Noord-Holland en misschien in Haarlem. Juist in Haarlem heeft burgemeester Jos Wienen het clubhuis van de Hells Angels gesloten. Ook wordt burgemeester Wienen sinds september vorig jaar bedreigd. Wie achter die bedreigingen zit is niet duidelijk, maar outlaw motor gangs worden in dit verband ook genoemd.

Manifestatie

Toen in Haarlem vorig jaar duidelijk werd dat de burgemeester werd bedreigd, kwam er een drukbezochte manifestatie op de Grote Markt om de burgemeester als hoeder van de democratie te steunen. Uitgerekend op de plek waar Wienen op die bewuste oktoberdag stond - het bordes van het stadhuis - poseerden donderdag de leden van de nieuwe motorclub.

De mannen werden later door de politie gevraagd weg te gaan uit horecazaken in het centrum. De leden vertrokken zonder problemen te maken. De gemeente, aldus een politiewoordvoerder, verbiedt het als de leden van een motorclub in groepsverband full colours dragen. Volgens een lid van de motorclub werd de groep niet weggestuurd, maar heeft er alleen een ID-controle plaatsgevonden.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen