Rechter: Castricums restaurant ’Wierenga Eten en Drinken’ hoeft niet aan banden gelegd

Alkmaar

De gemeente Castricum hoeft geen maatregelen te treffen om overlast van restaurant ’Wierenga Eten en Drinken’ aan het Bakkerspleintje tegen te gaan. Dit heeft bestuursrechter R. Bruin bepaald bij de rechtszaak die door een boven het restaurant wonende Castricummer was aangespannen.

De bewoner heeft wel op een formeel onderdeel gelijk gekregen: de burgemeester en niet het college van b. en w. had moeten reageren op het verzoek tot handhaving rond de horecavergunning. Maar inhoudelijk is de bezwaarmaker in het ongelijk gesteld.

Drukte

Hij is van mening dat de gemeente Wierenga Eten en Drinken ten onrechte onder de minder intensieve horeca schaart. Volgens de bewoner is namelijk geen sprake van een rustig restaurant. Het gaat in zijn ogen om een druk beklant eetcafé met feestzaal en terras.

De Castricummer zei met andere omwonenden die anoniem wilden blijven met name overlast te ondervinden van het volle terras. Daarbij fungeert het Bakkerspleintje kennelijk als een soort klankkast.

De rechter stelt vast dat de in het bestemmingsplan gehanteerde horecacategorieën vooral te maken hebben met de sluitingstijden. Omdat Wierenga Eten en Drinken om 23.00 uur dichtgaat, wordt het restaurant volgens het vonnis terecht tot de lichtere horeca gerekend. Er is geen sprake van overlast in de nacht.

Het bezwaar van de bewoner is dus ongegrond verklaard. Wel moet de gemeente de bezwaarmaker vanwege de vormfout zijn bijna twaalfhonderd euro aan gerechtelijke kosten vergoeden.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen