Van Dijk opnieuw Europees kampioene tijdrijden

Ellen van Dijk in actie op de tijdrit tijdens de Europese kampioenschappen wielrennen.© Foto ANP / Vincent Jannink

ANP
ALKMAAR

Ellen van Dijk is in Alkmaar voor de vierde keer op rij Europees kampioene tijdrijden geworden. De Nederlandse, die normaal uitkomt voor Trek-Segafredo, was over ruim 22 kilometer een klasse apart. Ze finishte na 28 minuten en 7 seconden. De Duitse Lisa Klein gaf 29 seconden toe, goed voor zilver. Het brons was voor Van Dijks landgenote Lucinda Brand, die 52 seconden meer nodig had voor haar rondgang door Noord-Holland.

Wereldkampioene Annemiek van Vleuten ontbrak in Alkmaar, waar Van Dijk halverwege al de snelste was. Alleen de pas 23-jarige Klein bleef zoals verwacht enigszins in de buurt. De Duitse kende al een sterk seizoen met onder meer eindzeges in de Healthy Ageing Tour en de BeNe Ladies Tour. In die laatste rittenkoers won ze vorige maand ook de individuele tijdrit.

Brand, volgend jaar ploeggenote van Van Dijk bij Trek, was twee jaar geleden al eens vierde bij een EK tijdrijden.

Van Dijk begreep dat de verwachtingen hoog waren en dat haar vierde titel op rij haast als vanzelfsprekend klonk. „Maar zo makkelijk gaat het niet”, vertelde ze. „Het klinkt simpel: je bent de favoriet en je wint. Maar ik kamp al een tijd met rugklachten en het was zelfs lang onzeker of ik hier zou starten.”

Van Dijk had een goed voorjaar met onder meer winst in Dwars door Vlaanderen. „Daarna ben ik wel gaan sukkelen met mijn rug. Ik kon ook vaak niet in een tijdritpositie fietsen.” Dat de race in Alkmaar voorspoedig was verlopen leverde behalve het goud en de Europese kampioenstrui ook opluchting op. „Het WK, volgende maand in Yorkshire, is mijn volgende doel. Dit was een belangrijk moment in mijn voorbereiding. Daarbij ging het er vooral ook om of mijn rug het zou houden. Was dat niet gebeurd dan had ik het seizoen misschien voortijdig moeten beëindigen.”

Lees ook het interview voorafgaand aan de rit: Ellen van Dijk wil de trui houden: Nederlandse powervrouw topfavoriet voor vierde Europese titel tijdrijden

Lees hier alles over het EK Wielrennen.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen