Roep om verkeersremmers Berkmeerdijk

Een politieagent geeft tekst en uitleg tijdens een eerder gehouden informatieavond voor bewoners van de Berkmeerdijk.© Foto HMC

Coen van de Luytgaarden
Obdam

Plateaus, chicanes of versmallingen. Dat zijn enkele opties die het waterschap bestudeert om het verkeer af te remmen op de Berkmeerdijk in Obdam.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar maatregelen om te hard rijden tegen te gaan.

Aanleiding is het tragische ongeval in februari dit jaar waarbij vier Polen om het leven kwamen. Door onbekende oorzaak raakte hun voertuig in de naastgelegen vaart. De arbeidsmigranten, werkzaam bij Borst Bloembollen in Obdam, zagen geen kans meer uit het vehikel te komen.

Direct na de gebeurtenis barstte bij bewoners de discussie los over het dagelijks verkeer over dit smalle dijkje. Zij klaagden over de dagelijkse stroom koeriersbedrijven, te zwaar landbouwverkeer en wegpiraten. ,,Ze zoeken de bocht op en gaan er met 120 of harder doorheen’’, zei een van de bewoners op een informatieavond.

Tellingen

Uit tellingen blijkt dat de ’toename van verkeer gelijke tred houdt met landelijke verkeerstoename’. Ook het aantal ongevallen is beperkt, afgelopen jaar een, vorig jaar een en in 2017 welgeteld vier.

De chicanes (kunstmatige bobbels in de weg) en de versmallingen, ’werken alleen als verkeer elkaar tegemoet komt en moet wachten’, aldus HHNK. Drempels veroorzaken trillingen en wat rest, zijn plateaus. ,,Dat zijn we aan het onderzoeken’’, aldus woordvoerder Marko Cortel. ,,De vraag is: kan die dijk dat gewicht wel aan? Het is een oud dijkje en dit is letterlijk een gewichtige maatregel.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen