Naamsverandering Klopperstraatbrug houdt gemoederen bezig in Enkhuizen
Sinds een paar weken is de Klopperstraatbrug in Enkhuizen omgedoopt tot Dirk Blombrug. Wie verantwoordelijk is voor de omdoping is een raadsel. Vooralsnog lijkt het om een grap te gaan.
In de vakantieperiode wil een hond nog wel eens uit logeren gaan. En zo kan het verkeren dat een bewoner van de Vette Knol in Enkhuizen nietsvermoedend met zijn leasehond over de Zuider Boerenvaart wandelt en de Klopperstraatbrug oversteekt. Maar dan valt zijn oog op een kraakhelder wit naambordje. Fonkelnieuw hangt het te pronken met de vermelding ’Dirk Blombrug’. De sporen van het oude naambord zijn nog duidelijk zichtbaar. ’Hoe kan dat nou’, vraagt de hondenuitlater zich af. Het thuisfront verschaft geen opheldering. Daags daarna trekt de bewoner er met zijn leasehond op uit om onopvallend vragen te stellen in de buurt. Want ja, iemand die zijn hond uitlaat, roept ten slotte geen argwaan op. Behalve een flink aantal stappen op zijn stappenteller leveren deze wandeltochten hem niets op.
Het mag geen toeval genoemd worden dat Enkhuizer Dirk Blom in de wintermaanden zijn schuit onder deze brug parkeert. En dat broer Ed Blom aan de Zuider Boerenvaart woont. „Ed heeft er niets mee te maken”, garandeert Gerda Blom, schoonzus van Dirk. „Je moet echt bij Dirk zijn.” Maar ook Dirk hult zich in stilzwijgen. „Ik ging een paar weken geleden onder de brug door en zag het bordje hangen. Ik heb geen idee wie achter deze grap zit, en het maakt me eigenlijk ook niet zoveel uit”, reageert hij nuchter.
Klaas Koeman van Vereniging Oud Enkhuizen reageert verrast op de naamswijziging: „Als de Klopperstraatbrug officieel een andere naam had gekregen, hadden wij het wel gehoord. En Dirk Blom als historisch figuur is bij ons ook niet bekend.” Vooralsnog blijft het een raadsel waarom de brug is omgedoopt én waar het originele naambordje ligt verstopt.