Maarten van der Weijden doet mee met 50ste IJsselmeer Marathon

Maarten van der Weijden doet mee met 50ste IJsselmeer Marathon
Maarten van der Weijden komt aan bij de finish in Leeuwarden na zijn tweede poging om de Elfstedentocht te zwemmen.
© Foto ANP VINCENT JANNINK
Medemblik

Met Maarten van der Weijden op de startlijst van de vijftigste IJsselmeer Zwem Marathon had de organisatie zich geen betere deelnemer kunnen wensen.

Het is voor de winnaar van 2004, in toentertijd een record van 4:20,58 uur, op zaterdag 17 augustus de derde keer dat hij zich gaat wagen aan de 22 kilometer lange oversteek tussen Stavoren en Medemblik. In 2007 moest hij opgeven vanwege de kou en een peesontsteking.

De olympisch kampioen openwaterzwemmen van 2008 kreeg eind juni nog grote landelijke aandacht met het zwemmend volbrengen van de 195 kilometer lange Elfstedentocht. ,,Vanwege het jubileum zijn we al ruim een jaar bezig om Maarten hier heen te krijgen. Hij is Noord-Hollander en heeft voor DAW uit Alkmaar en ZV Hoorn gezwommen voor hij furore maakte in Eindhoven bij PSV. Via Rutie Breebaart onderhouden we contacten met hem, maar het ziet er vooralsnog goed uit’’, vertelde Cor de Bruin van zwemvereniging DES. De club uit Den Haag is onlosmakelijk verbonden met de IJsselmeeroversteek omdat toenmalig trainer Jan van Scheijndel het initiatief genomen had deze wedstrijd in het leven te roepen. De Bruin: ,,De belangstelling voor deze jubileumeditie is heel groot. Maarten kreeg daarom een wildcard. Net als Kees Bobeldijk uit Medemblik en deelnemer van het eerste uur. Er konen in totaal vijf zwemmers uit het buitenland en twintig uit eigen land. Dat was het maximum aantal dat we konden handelen. Iedere deelnemer heeft namelijk een eigen zeilboot waar een jurylid toeziet op naleving van de regels en een coach om te begeleiden en foerageren.’’ Van der Weijden raakte overigens zijn record in 2012 kwijt aan Marcel Schouten die 4:18.06 uur klokte.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons