Roep om weghalen beren uit Franse Pyreneeën

Roep om weghalen beren uit Franse Pyreneeën
Toulouse

Ongeveer honderd Franse burgemeesters en andere bestuurders hebben de regering opgeroepen de beren uit het Franse deel van de Pyreneeën weg te halen. Tijdens een bijeenkomt in Toulouse lieten de bestuurders weten dat de sterfte onder de schapen fors is gestegen sinds de overheid twintig jaar geleden begon met het opnieuw uitzetten van beren.

De beer was in de Franse Pyreneeën zo goed als uitgestorven totdat de overheid twintig jaar geleden begon met het uitzetten van Sloveense beren in het gebergte. Momenteel leven er ongeveer vijftig in het gebied, vooral in het departement Ariège.

Natuurbeschermers zeggen dat de dieren een bijdrage leveren aan het in stand houden van het ecosysteem, maar boeren en herders zeggen dat hun vee steeds vaker door beren wordt aangevallen. Beren zouden dit jaar onder meer verantwoordelijk zijn voor de dood van circa 640 schapen in de Franse Pyreneeën. De meeste dieren zouden zijn omgekomen toen ze op de vlucht voor beren van de rotsen vielen. "Daarom doen we deze oproep. Parijs luister naar ons", zei Philippe Lacube, hoofd van de organisatie van landbouwers in Ariège.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.