Premium

Schoolklassen fröbelen met kraplap-prints: Museum Spakenburg wil uitbreiden voor educatieve activiteiten

Schoolklassen fröbelen met kraplap-prints: Museum Spakenburg wil uitbreiden voor educatieve activiteiten
Jeugd in klederdracht (met kraplap) in Museum Spakenburg.
© Archieffoto Caspar Huurdeman
Bunschoten

Basisschoolklassen hebben museum Spakenburg ontdekt. Leerlingen kunnen met lesmateriaal van Kunst Centraal een doek bestempelen met kraplap-prints en er een tas van maken. Dit succesvolle project is een van de redenen waarom het museum flink wil uitbreiden.

Er wordt met de pet rond gegaan om drie ton te vergaren. Als het geld eenmaal binnen is, wil directeur Arie ter Beek de ruimte voor tijdelijke exposities - naast de vaste tentoonstelling - uitbreiden. Op de bovenverdieping is een vertrek gepland voor educatieve activiteiten, bijvoorbeeld voor de jeugd. In totaal gaat het om 175 vierkante meter in twee Oudhollandse huisjes.

Het museum trekt jaarlijks 12.000 bezoekers, maar dat mag wel wat meer worden. ,,Of je nu voor 25 of 50 mensen open gaat, maakt niet uit in de kosten”, zegt Ter Beek.

De laatste uitbreiding van het museum was in 2008. Op het museumterrein staat nog een woning die verhuurd wordt aan een particulier. Dat huis wordt gesloopt, is het plan. Volgens Ter Beek is de huidige situatie niet ideaal, omdat de omgeving van het museum door dat huis niet afgesloten kan worden. Daardoor is er soms vandalisme ’s avonds en in het weekeinde. ,,We hebben een nagemaakte handkar en tafels en stoeltjes van de horeca, die we graag buiten zouden laten.”

Hij heeft potjes op het vuur staan bij diverse fondsen en de gemeente. De verwachting is dat het nog wel een jaar zal duren voordat de uitbreiding kan starten.

Schilderij

Schoolklassen fröbelen met kraplap-prints: Museum Spakenburg wil uitbreiden voor educatieve activiteiten
Schilderij van Wildschut.
© Foto museum

Het museum zit in de tussentijd niet stil. Er is een ’verrassing’ op een faillissementsveiling opgedoken. Het aangekochte olieverfschilderij is van George Petrus Wilhelmus Wildschut (1883-1966). Hij woonde vanaf 1929 in Laren. Het museum heeft al meer werken van hem in bezit. Een in heldere kleuren geschilderde botter, afgemeerd in de Nieuwe Haven, komt er nu bij. De aanwinst is te bezichtigen in het museumcafé. Het museum heeft een hele collectie kunstwerken die een relatie hebben met het vissersdorp.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen