St. Vituskerk Hilversum duikt op in IS-dreigement

Het dreigement van de beruchtste telegramgroep van Islamitische Staat, Greenb1rds. De gefotoshopte kerk is de St. Vituskerk in Hilversum.

De Sint Vituskerk duikt op in een dreigement van Islamitische Staat in de IS-groep GreenB1rds op het sociaal medianetwerk Telegram. Op een bewerkt plaatje staat de Hilversumse kerk in brand, is er ook een explosie te zien terwijl een zwaarbewapende man staat toe te kijken.

Terreur is nu hier, meldt GreenB1rds: ’we zijn gekomen om jullie af te slachten’. De bedreiging werd op 1 augustus op Telegram geplaatst.

Jihadwatchers zijn het er nog niet over eens waarom GreenB1rds de Sint Vituskerk op de korrel neemt. Publiciste Brenda Stoterm, die veel schrijft over het Midden-Oosten, twittert dat IS op sociale media normaal gesproken weinig aandacht heeft voor Nederland. ,,Maar de laatste dagen was het boerkaverbod het onderwerp van gesprek.’’ De Amerikaanse Site Intelligence Group, die de donkere hoeken van het internet in de gaten houdt op zoek naar informatie over terroristen en extremisten, noemt eveneens het boerkaverbod als aanleiding.

PVV-voorman Geert Wilders heeft de afbeelding van de exploderende kerk gedeeld op social media. ’IS bedreigt Nederland vanwege boerkaverbod. Tuig’, is zijn korte boodschap.

Maar de Hilversumse blogger en jihadwatcher Mark ’Azazel’ van den Berg meent dat de verlenging van het voorarrest van een 27-jarige Jihad-verdachte in Maastricht de aanleiding is. Deze man zou zijn aangesloten bij GreenB1rds. ’Maastricht kreeg al eerder een poster’, aldus Van den Berg, volgens hem een vergelijkbaar dreigement.

De politie is op de hoogte van de dreigende boodschap met de brandende kerk. ,,Ze houden het goed in de gaten’’, zegt pastoor Dresme. Wat hem betreft is er geen reden tot grote bezorgdheid.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen