Vier jaar cel geëist tegen Zaanse Hassan A. voor wapenhandel via darkweb

ANP
ZAANDAM

Tegen een 31-jarige man uit Zaandam is een celstraf van vier jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk, geëist wegens de handel in wapens en drugs via het darkweb, een afgesloten deel van het internet dat vaak door criminelen wordt gebruikt.

Verdachte Hassan A. heeft volgens de officier van justitie sinds medio 2016 tot begin dit jaar zeker negen vuurwapens verhandeld, evenals harddrugs zoals honderden xtc-pillen. Daarnaast had hij een stroomstootwapen en pepperspray voorhanden. Een handlanger hoorde een werkstraf eisen.

A. had drie accounts maar ontkent dat hij handelde of echt iets heeft geleverd. Sommige wapens waren voor eigen gebruik, zei hij. Verdere zei hij maandag tegen de rechtbank Rotterdam dat hij zijn anonieme klanten oplichtte door net te doen alsof hij zou gaan leveren, maar dat uiteindelijk niet deed. Ook bedreigde hij deze personen, stelde hij, waardoor ze hem betaalden. Het Openbaar Ministerie vindt dit niet aannemelijk.

A. is taxichauffeur en bijna afgestudeerd als leraar maatschappijleer. Hij hoopt dat hij in de toekomst nog aan de slag kan als docent "die uit ervaring kan spreken". Hij heeft "veel spijt van de domme dingen" die hij deed.

Het OM eiste tegen de 44-jarige Amsterdammer M.O. die in februari een postpakketje met een door A. in de Verenigde Staten besteld pistool (Glock) in ontvangst nam, een werkstraf van 180 uur. Hij heeft zich volgens de aanklager door de hoofdverdachte laten gebruiken als katvanger.

De politie was via een Amerikaanse tip al op de hoogte en deed een nepwapen in het postpakket en verstopte het in een speelgoed-lieveheersbeestje zoals in het echte pakje. Toen O. het pakje opende, viel de politie binnen. Volgens O.'s advocaat wist zijn cliënt niet wat erin zat en dacht hij dat het drugs was, waaraan hij verslaafd is.

De uitspraak is op 19 augustus.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.