Meedoen is bij negentigjarig Crescendo belangrijker dan foutloos spelen

Een van de oudste foto’s van muziekvereniging Crescendo, gemaakt tijdens het eerste lustrum.© Foto archief Crescendo

Paul Gutter
Bovenkarspel

Een muziekvereniging moet met z’n tijd meegaan, vindt voorzitter Henk Vriend van Crescendo uit Bovenkarspel. Maar één ding staat ook na negentig jaar nog steeds voorop: „Meedoen is belangrijker dan foutloos spelen.” Op 12 oktober viert Crescendo het jubileum met een spetterend concert in de Martinuskerk.

Crescendo werd opgericht op 29 mei 1929, maar al veel eerder werd onder min of meer dezelfde naam muziek gemaakt in het dorp. Een krantenknipsel uit 1892 rept van een fanfarekorps Cresendo dat op 7 juni - na zeven maanden hard oefenen - een volksconcert gaf op de Kolk, wat aan de kermis aldaar de ’gewenschte opluistering’ gaf.

Een jaar later trok het korps opnieuw de aandacht met een mars op het perron van Bovenkarspel, ter voorbereiding op een concours in Edam. Maar in maart 1899, nadat ’de Directeur bedankte’, was het slotakkoord een feit.

Vooral vanuit de kerk werden nadien verschillende initiatieven ontplooid om samen muziek te maken, maar het zou dus dertig jaar duren voordat opnieuw een harmonie-orkest met de naam Crescendo werd opgericht. In 1938 werden tien kleine troms gekocht en werd ook een tamboerkorps opgericht.

In 1964 gingen de leden voor het eerst ’strak in het pak’. Het hele dorp steunde acties zoals het ophalen van vodden en oud papier, waarna kleermaker Peerdeman voor de hele club eenduidige uniformen kon maken. Het 40-jarig jubileum in 1969 werd omlijst met een eucharistieviering, waarbij bisschop Zwartkruis de show stal door op meesterlijke wijze alle instrumenten in zijn preek te verwerken.

In de jaren zeventig waren er meer dan honderd leden en groeide Crescendo uit tot een heuse drum/showband met majorettes. Beginjaren tachtig daalde de animo hiervoor, maar geïnspireerd door de successen van de Dutch Swing College Band riepen toenmalig voorzitter Jan Stuurop en dirigent Ruud Peerdeman een grote Bigband in het leven.

Negentig jaar lang drukte de muziekvereniging nadrukkelijk zijn stempel op het dorp Bovenkarspel. Naast de jaarlijkse concerten loopt Crescendo ook steevast voorop bij de intocht van Sinterklaas, de serenades bij huwelijksjubilea, in de kerk en op Koninginnedag. Maar ook voor een minder vrolijke noot, op 4 mei of tijdens de legionellaherdenkingen, draait Crescendo - dat tegenwoordig ruim veertig leden telt - de hand niet om.

De laatste jaren is sprake van een innige samenwerking met muziekvereniging Concordia uit Hoogkarspel, dat in 2014 honderd jaar bestond. Hoewel de twee verenigingen nog steeds zelfstandig zijn, treden ze regelmatig samen op. Ook werd dit jaar samen gestart met het nieuwe opleidingsorkest Music’sCool.

Genieten

Voorzitter Henk Vriend is enthousiast en de jeugd ook. „Op ontspannen wijze muziek maken en daar met z’n allen van genieten is voor ons nog steeds het belangrijkste. Dat kan ook met andere instrumenten erbij, zoals keyboard en elektrische gitaren. En kinderen ervaren muziek maken bij Music’sCool ook echt als cool.’’

Op zaterdagavond 12 oktober verzorgen 34 leden en 24 oud-leden van Crescendo onder leiding van dirigent Gerard den Dekker een jubileumconcert in de Martinuskerk, in samenwerking met Concordia en theaterschool JoostvanEijk-Art. ,,We hopen het succes van Maestro Bovenkarspel te evenaren. Toen zat de kerk stampvol.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen