Van omkoping Hooijmaijers vrijgesproken vastgoedman is nog niet klaar met justitie

Ton Hooijmaijers bij de rechtbank.© ANP/Archieffoto

Roel van Leeuwen
Amsterdam

Vastgoedondernemer Jelle Kuiper uit Warmond is nog niet klaar als het gaat om zijn vermeende betrokkenheid bij het omkopen van oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in appèl tegen de uitspraak van de rechtbank Noord-Holland.

Twee weken geleden reageerde Kuiper nog opgelucht toen de rechtbank hem had vrijgesproken van het omkopen van de voormalige gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. Hij liet weten dat er een last van zijn schouders was gevallen. Hij hoopte dat na tien jaar een einde was gekomen aan de zaak die zijn bedrijf veel schade heeft berokkend.

De 74-jarige Warmonder werd ervan verdacht dat hij in 2007 en 2008 giften van respectievelijk 14.875 euro en 20.000 euro had gedaan aan Hooijmaijers. Maar volgens de rechtbank is duidelijk dat Hooijmaijers het geld kreeg voor zijn bemiddeling bij de overname van Mainland, een dochterbedrijf van de Kuiper Groep.

Het bij elkaar brengen van de partijen deed Hooijmaijers al voor hij namens de VVD provinciebestuurder werd. Dat hij 1,5 procent van de verkoopprijs zou opstrijken, is volgens de rechtbank een gebruikelijke makelaarsfee.

Maar het Openbaar Ministerie - dat twee weken de tijd had om zijn besluit kenbaar te maken - laat het er niet bij zitten. Het gaat in appèl bij het Gerechtshof.

Tegen de vrijspraak van de andere verdachten, twee personen en twee bedrijven, stelt het OM geen hoger beroep in.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen