Premium

Bezoeker Zaans bevrijdingsfestival vrijgesproken van mishandeling

Bezoeker Zaans bevrijdingsfestival vrijgesproken van mishandeling
© Foto ANP
Alkmaar/Zaandam

Een beveiliger van het bevrijdingsfestival op het Hembrugterrein op 5 mei in Zaandam heeft een valse aangifte van mishandeling gedaan tegen een bezoeker en werd daarbij gesteund door collega’s.

Dat zei advocaat G. Jansen maandag. De 19-jarige bezoeker Frits L. uit Amsterdam moest voor de politierechter verschijnen in Alkmaar voor de mishandeling van de beveiliger, maar de rechter sprak hem daarvan vrij.

De bezoeker werd zelf flink toegetakeld door de beveiligers. Die zouden door hun valse aangifte hiervoor een reden hebben willen geven.

De kwestie ontstond door gedoe rond lachgas en lachgasballonnen. Een 24-jarige vriend van de verdachte had die bij zich en de vrienden moesten meekomen.

„Ze deden heel agressief tegen ons en zeiden niet waarom het ging. Wij bleven rustig”, getuigde deze vriend tijdens de zitting. „Ineens dook een beveiliger op mijn rugzak en werkte mij tegen de grond. Frits heeft die beveiliger van mij afgetrokken en daarna doken ze met zijn zessen op hem. Hij heeft niemand geslagen. Ik stond er met mijn neus bovenop.”

Gestompt

Wat de 19-jarige Frits zou hebben misdaan, daarover liepen de lezingen van het hoofd van de beveiliging, de beveiliger die zou zijn mishandeld en iemand van de EHBO van het festival, flink uiteen. De aangever zei dat hij in zijn nek was gestompt. Het hoofd van de beveiliging had het over een klap in het gezicht. En de EHBO’er had weer een ander verhaal.

De beveiligers zeiden bij de politie dat Frits zijn verwondingen had opgelopen, omdat hij op de grond terecht was gekomen. Hij had een blauw oog, striemen in zijn hals en op zijn borst. „Ze hebben me in mekaar geslagen”, zei Frits. „Ik ben het slachtoffer. Het is niet normaal hoe ze tekeer zijn gegaan. Nu mijn zaak achter de rug is, ga ik zelf aangifte tegen hen doen. Ik heb niemand geslagen.”

Twijfel

De officier van justitie vond dat er teveel twijfel bestond over hoe de vork in de steel zat. Ze vroeg daarom vrijspraak. Ze noemde het raar dat de politie de vriend van verdachte Frits niet had gehoord als getuige. Dat de verdachte zelf was gestompt en gewond was geraakt en dat daar bij de beveiliger niets van te zien was, stond voor haar als een paal boven water.

Ook de rechter vond dat het letsel van de verdachte ’er niet om loog’ en dat de politie beter onderzoek had moeten doen. „Bij twijfel moet je vrijspreken”, oordeelde de rechter.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen