Voetballen op zondagavond: niet iedereen is er blij mee

Voetballen op zondagavond: niet iedereen is er blij mee
Een spandoek tijdens AZ-Fortuna Sittard, de wedstrijd die zondagavond om 20 uur begon. Sommige supporters zijn niet blij met een aftrap op dat tijdstip en vinden het niet supportersvriendelijk.
© Foto ANP
Alkmaar

ANTI ZONDAG 20 u, zegt een spandoek bij AZ-Fortuna Sittard. Ja, een beetje vreemd is het wel, voetballen op zondagavond. Het weekend zit er eigenlijk al op en dan moet de wedstrijd nog beginnen. ,,Doe mij maar half drie, dat is een mooie tijd’’, zegt Gerbrand Spanjaard (78), voorafgaand aan de wedstrijd.

Spanjaard zit om kwart over zeven in het sportcafé, de ruimte waar supporters wat kunnen drinken en waar allemaal tv-schermen hangen. Normaal gesproken zitten de voetballiefhebbers op dit tijdstip thuis Studio Sport te kijken, ook Spanjaard. ,,Meestal heb ik aardappelen met bijvoorbeeld broccoli of sperziebonen’’, zegt hij. Nu zit hij met een zak patat.

Buiten loopt Erwin Walbeek, bekende AZ-supporter. Hij heeft te doen met de fans van Fortuna. ,,Die zijn vannacht om twee uur thuis. Daar zou ik niet blij mee zijn. En ik snap in dit geval ook niet zo erg waarom die verschuiving nodig was. AZ speelde donderdag in Zweden, dat is dichtbij. Dan lijkt het me niet zo’n probleem om daarna op zondag om kwart voor vijf te spelen.’’

Primeur

AZ en Fortuna hadden de primeur – of nou ja, bijna de primeur. Ooit werd er incidenteel weleens op zondagavond gespeeld. Vanaf dit seizoen wil de KNVB clubs vaker toestaan op dat tijdstip te gaan spelen.

Als het aan de KNVB had gelegen, zouden er dit seizoen nog veel meer duels op zondagavond zijn. In het concept-speelprogramma dat in juni uitlekte, stonden achtttien duels op dit tijdstip gepland: voor elke eredivisieclub één thuisduel. Het plan haalde het niet. De zondagavondduels werden geschrapt. ,,Nu blijkt dat dit een te grote impact heeft op het merendeel van de lokale autoriteiten en de supporters, hebben we besloten dit af te blazen’’, was de uitleg van Jan Bluyssen, manager competitiezaken.

Wel zullen er incidenteel wedstrijden op zondagavond kunnen worden gespeeld. Clubs die Europees spelen, kunnen een verzoek in dienen. Dat deed AZ dus bij de eerste de beste gelegenheid. AZ-Fortuna stond aanvankelijk op 16.45 uur, maar werd verschoven omdat AZ donderdagavond nog in Zweden speelde.

Zo hoopt de KNVB de clubs die Europees actief zijn te helpen ‘in het belang van het Nederlandse voetbal’. Die gevallen worden per keer beoordeeld. Het zal in elk geval geen standaard worden dat clubs na een Europese donderdagwedstrijd hun zondagwedstrijd mogen verschuiven. Zo is RKC-AZ, komende zondag, op 14.30 uur blijven staan, ondanks dat AZ donderdagavond in Oekraïne moet voetballen. De lokale autoriteiten gaven geen toestemming voor een latere aftrap.

Op de fiets

Voor de supporters van Fortuna was het wel doorbijten. Er zijn er deze avond 322 in het uitvak. ,,Maar dat zouden er zeker honderd meer zijn geweest als de wedstrijd niet zo laat was’’, zegt Jeroen Loos. ,,Veel kinderen zijn niet mee en er zijn mensen die om zes uur hun bed uit moeten voor hun werk. Die bleven nu toch maar thuis.’’ Behalve Ivo Kersten. ,,Dat gaat morgenochtend wel even tegenvallen’’, zegt hij. ,,Ik denk dat we twee uur bij het stadion zijn en dan moet ik nog op de fiets naar huis. Om zes uur gaat de wekker.’’

Meer nieuws uit AZ

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons