Say cheese and stroopwafels in De Weere

De jongeren uit Nederland, Griekenland en Macedonië bijeen in De Weere.

De jongeren uit Nederland, Griekenland en Macedonië bijeen in De Weere.© Foto Jaap van der Pijll

Coen van de Luytgaarden
De Weere

Rap naar buiten en weer naar binnen voor de foto. Want boven De Weere drijven donkere wolken. Typisch Hollands weertje.

,,The wheater is so different here’’, zegt Jason Tzortzis. In zijn thuisland Griekenland is het bijna altijd mooi weer, verzekert hij.

In het kader van een uitwisselingsproject verblijft Jason met een groep jongeren tot en met woensdag in De Weere. Ze zijn afkomstig uit Macedonië en Griekenland en logeren bij gezinnen in De Weere en omstreken. Om ’hun horizon te verbreden en zich sociaal en cultureel te ontwikkelen’, zoals de doelstelling van het programma luidt.

Rondvaart

In de praktijk komt het erop neer dat ze vooral veel plezier maken met elkaar en leuke ervaringen uitwisselen, zegt Judith Klaver. ,,Je ontdekt steeds meer dat je niet alleen verschillend bent maar vooral veel overeenkomsten deelt. We hebben talrijke workshops gedaan en dan kom je erachter dat je dingen weliswaar anders doet, maar dat ze toch op hetzelfde neerkomen.’’ Samen met Tom Kolken, Katinka Langedijk en Chris Klaver coördineert zij de activiteiten die ze ondernemen. Zo hebben ze Amsterdam bezocht waar ze uiteraard een rondvaart hebben gemaakt. Ook de Zaanse Schans is afgevinkt. Daar maakten ze onder meer kennis met de Hollandse handelsgeest en het vakmanschap van de molenbouwers.

Vanwege de taalverschillen is Engels de voertaal, zegt Klaver. ,,Omdat we die allemaal beheersen, schept dat meteen een band. Iedereen is toch een beetje bang om in een andere taal te praten en fouten te maken. Dat is iets basaals. Je ontdekt dat je allemaal dezelfde drempel over moet.’’

Gastouders

Niet alleen de uitstapjes vormen een welkome afwisseling. Ook het verblijf bij de gastouders is voor velen een groot avontuur. Al was het alleen al vanwege de hagelslag bij het ontbijt, zoals een van hen opmerkt.

De uitwisseling is tot stand gekomen via IPA, het International Project Argos uit De Weere dat op haar beurt wordt ondersteund door Erasmus+. Klaver: ,,Ter voorbereiding hebben wij bij Eramus+ een aanvraag ingediend en dat bleek op zich al een hele uitdaging omdat je aan allerlei voorwaarden moet voldoen. Dan is het extra leerzaam als het lukt.’’ Afgelopen weekend was er een barbecue en ook dat leverde weer de nodige stereotypen op bij het doen van inkopen. Zo blijkt Hollandse kaas geliefd, maar houden Grieken meer van hun eigen kaas: feta. Burgemeester GertJan Nijpels was te gast en vermaakte zich prima.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen