Premium

Stiller asfalt voor A8 Zaanstad

Stiller asfalt voor A8 Zaanstad
De Coenbrug over de Zaan.
© Archieffoto Hans van Weel
Zaanstad

Rijkswaterstaat laat aannemer Boskalis tweelaags stil asfalt aanleggen op de snelweg A8 bij buurtschap Middel (Westzaan) en tussen de Coenbrug en knooppunt Zaandam.

Het gaat bij de Middel om tweelaags zeer open asfalt (zoab fijn). In eerste aanleg was dit vooral bedoeld voor het buurtschap, waar nog zogeheten saneringswoningen staan. De huizen staan langs het traject waar de geluidsoverlast sinds 1986 sterk is toegenomen. Met het stillere asfalt moet de geluidsbron worden aangepakt.

Voor Boskalis is het efficiënter om het werk over een langer traject uit te voeren en dat komt bovendien overeen met de wensen van gemeente Zaanstad en omwonenden. Daarom wordt tussen Coenbrug en knooppunt Zaandam tweelaags zoab gelegd. Volgens Rijkswaterstaat ’zal bij een snelweg altijd geluid hoorbaar zijn, maar verbetert de geluidbeleving wel met stiller asfalt’.

Op termijn wordt ook geluiddemping onder de brugklep aangebracht. ,,Maar het bonken van de brug blijft hoorbaar”, aldus Rijkswaterstaat. Het bonken wordt veroorzaakt door de brugklep en de holle ruimte onder de brug. Beide werken als een klankkast als er (zwaar) verkeer overheen rijdt.

Boorkernen

Voor de ’aanbruggen’, de stukken voor en na het beweegbare brugdeel, wordt nog onderzocht of daar ook stiller asfalt mogelijk is. Dat is afhankelijk van de draagkracht. Half juli zijn daarom boorkernen genomen van het huidige beton. Die worden onderzocht en getest in een laboratorium.

Het groot onderhoud aan de A8 start komend najaar en loopt door tot in 2020. Er worden voegen vervangen en de afvoer van hemelwater wordt verbeterd. Voorafgaande aan de werkzaamheden krijgen omwonenden een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst.

In de nacht van 20 op 21 augustus vindt eerst regulier onderhoud aan de Coenbrug plaats. In de maanden daarna wordt dat ritme voortgezet. Voor het groot onderhoud is nog geen definitief schema beschikbaar.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen