Rolstoelrijders vragen toegang tot Zaans Medisch Centrum

De Rolstoelrijders Zaandam demonstreerden vrijdag samen met sympathisanten, waaronder gemeenteraadsleden, bij het ZMC.© Erik Rietman Fotografie

Willemien Schenkeveld
Zaandam

Welk ziekenhuis zou dit al eens hebben meegemaakt? In Zaandam werd vrijdag misschien wel geschiedenis geschreven: mindervaliden die toegang vragen tot hun lokale ziekenhuis.

’Invalidentoilet’, ’Invalidenparkeerplek’ en ’Kiss & Ride’. Zo eenvoudig zijn de eisen die een groep Zaankanters vrijdag aan het ziekenhuis overhandigde. Tegelijk met 330 handtekeningen die via een online petitie werden opgehaald.

De Raad van Bestuur was er niet - wegens vakantie en ’een niet af te zeggen landelijke afspraak elders’. In plaats daarvan namen twee managers de petitie in ontvangst. Ze kwamen niet weg voordat ze iedereen een hand hadden gegeven en ieders klacht hadden gehoord. En meermalen hadden beloofd dat er echt werk van zal worden gemaakt.

’Dit gaat over mij’

Behalve de actiegroep, die zich sinds twee jaar inzet voor betere toegankelijkheid van het splinternieuwe gebouw, lieten ook zomaar Zaankanters hun stem horen.

,,Ik las erover in het dagblad, en dacht, dit gaat over mij’’, vertelt Rietje Schinkel uit Zaandam. Die ene keer dat ze in haar rolstoel in het ziekenhuis was, vielen haar twee dingen op: dat de balie zo hoog was dat het personeel haar niet zag. En dat ze het toilet niet dicht kon doen, zodat een vrijwillige gastvrouw de wacht moest houden.

Marianne Brouwer zag de demonstratie bij toeval en besloot spontaan aan te haken, in naam van haar man, die COPD-patiënt is en de grootste moeite heeft om het ziekenhuis te bereiken. ,,Er moet een wegbrengplek komen dichtbij de ingang.’’

Ook gemeenteraadsleden van DZ, PvdA, GroenLinks en PvdD waren aanwezig. ’Nu scherp opletten of het ZMC-bestuur de beloften nakomt’, twitterde Romkje Mathkor (GL) na afloop.

Hoe dan ook gaat de actie van de Rolstoelrijders door. De petitie blijft online staan. ,,En als het nodig is, herhalen we de demonstratie na de vakantie.’’

Rolstoelrijder Jasper van Vliet maakte deze week nog iets heel vreemds mee in het ziekenhuis. ,,Ik kon op het toilet mijn schoen echt niet meer aankrijgen, en deed daarom een noodoproep. Pas na twintig minuten kwam er iemand. Nee, het was geen test, het was echt. Gelukkig was het nu niet erg, maar wat als ik was gevallen?’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.