Goede start is het geheim van motorcureur Kees Boekel

Kees Boekel: ,,Ik ben nu al tevreden met dit seizoen.’’
© Foto Cas Broxterman
Warmenhuizen

Als nummer vijftien van vorig jaar, met als doel tussen de vijfde en tiende plek te eindigen, verrast Kees Boekel (25) uit Warmenhuizen zichzelf met een eerste plek bij het Nederlands kampioenschap motorracen. Zijn geheim is een goede start.

Na vijf keer rijden is hij klassementsleider in de landelijke semi profklasse voor motorracers. Er zijn nog legio wedstrijden te gaan in de strijd om het Nederlands kampioenschap. ,,Ik zou gek zijn als ik zeg dat ik die plek niet wil behouden.”

Wat heb je ervoor nodig om eerste te worden met motorracen?

,,Alles moet goed zijn. Dat natuurlijk ten eerste. Het gaat ook om durven. Goed de bocht door durven gaan. Het gas open durven trekken.”

Dan is voor iedere motorracer toch de voorwaarde hetzelfde?

,,Min of meer. Ik maak denk ik het verschil door mijn goede start. De rijders om mij heen hebben allemaal elektronica. Op de lange stukken ben ik daar kansloos tegen. Dus moet ik op de eerste meters er meteen vol voor gaan. Dat heeft succes. In de tweede wedstrijd van het seizoen startte ik als nummer tien en belandde ik door mijn start gelijk op plek twee.”

Waarom rij je zelf niet met elektronica?

,,Motorracen is duur. Het budget heb ik er simpelweg niet voor. Dit is een hobby naast mijn vaste baan. Ik spaar het hele jaar door om het te kunnen bekostigen. Daarnaast heb ik een aantal sponsoren om me heen verzameld om meer budget te genereren.”

Is elektronica voor jou nodig om de eerste plek vast te houden?

,,Nou, het draait ook om bepaalde slimmigheidjes. En een portie geluk. Die tweede wedstrijd, toen ik van plek tien naar twee ging, had ik regenbanden onder mijn motor gemonteerd. De meeste andere rijders niet. Dus wat gebeurde er? Na drie, vier rondes begon het te druppelen. Twee rondes later had ik ze allemaal gepakt.”

Verandert het wat aan je ambities, dat je nu eerste staat?

,,Het is zeker zo dat ik nu denk: áls ik eerste kan worden, dan ga ik dat niet laten liggen. Het wordt wel lastig. Ik ben nu al tevreden met dit seizoen. Maar een eerste plek zou een mooie beloning zijn.”

Het zal ook wel een stuk spannender zijn nu je eerste staat.

,,Nou, het is niet heel anders dan normaal. Een paar dagen van tevoren ben ik redelijk zenuwachtig. Als we op het terrein zijn, dan schud ik alles zó van me af. Zodra mijn helm opgaat is het: klik, circuitmodus. En gas geven maar.”

Meer nieuws uit Sport Schagen