Vrouw als antwoord op vergrijzing in de duivensport

Vrouwelijke duivenmelkers Pauline (l), Mary, Gitta en Corrie.© Foto Heleen Vink

Ton de Lange
Uitgeest

Postduivensport in Nederland is ’een echte mannensport’, weten ze. Maar dat gaat veranderen. Dit jaar ging de zogeheten Ladies League van start en 25 vrouwen van Haarlem tot Uitgeest vormen ’zeer waarschijnlijk’ de eerste vrouwelijke competitie van het land.

De initiatiefnemers zijn Gitta Twaalfhoven (62, Uitgeest), Corrie Thiele (67, Velserbroek), Pauline Kroon (47, Zandvoort) en Mary Duindam (51, Haarlem). Ze behoren tot kring 3 van afdeling 6 van Noord-Holland. Alle vier zijn al jaren bekend met de duivensport, als de intensieve hobby van hun partner. Corrie runde tot voor kort zelfs met haar man een winkel voor de duivensport. Hun dochter zet de zaak voort.

,,Nu hebben mijn man en ik allebei duiven in de vlucht.” Pauline is met haar man actief als ’de combinatie Kroon’, nadat ze eerst een paar jaar ’voor mezelf had gevlogen’. Denk niet te licht over deze sport, tipt ze. ,,Want een duif vliegt natuurlijk niet 600 kilometer op een mueslireep.” En ondanks goede verzorging en uitgedokterd voedselregime kan het nóg fout gaan. Denk aan gevaren onderweg, zoals hoogspanningsmasten, windmolens, roofvogels of hitte. ,,Als het te heet is, duiken ze vanwege dorst en verkoeling de zee in”, klinkt het aan tafel in Uitgeest. ,,Of in een sloot, soms zelfs in een kinderbadje.”

Startkapitaal

Gitta onderstreept dat het ook financieel geen hobby is waarmee je zomaar kunt beginnen. ,,Hok, constateringssysteem, chipringen, et cetera. Als startkapitaal voor het houden van wedstrijdduiven heb je toch wel 4000 euro nodig.”

Niet zo lang geleden ging in Uitgeest postduivenclub De Vliegende Vleugels ter ziele, wegens gebrek aan bestuursleden en vooral wegens vergrijzing. Het is een landelijk probleem. In de goede tijd telde het land wel zo’n 100.000 duivenmelkers, tegenwoordig rond de 40.000. De NPO (Nederlandse Postduiven Organisatie) stimuleert niet voor niets ’de vrouwen of vriendinnen van de duivenmelkers’ via genoemde Ladies League.

Bieding

Dit ging gepaard met de verkoop van meer dan 10.000 speciale ringen. Bij jonge duiven van dit jaar kun je aan de roze voetring en roze chipring zien dat de duivenmelker een vrouw is. Om geld in de kas te krijgen, hielden de 25 dames van kring 3 dit jaar een bijzondere bieding op jonge duiven: de ’blinde duivendozenverkoop’. Het leverde ongeveer 2500 euro op. Dat gingen ze in juli ’vervliegen’ op een eigen jonge duivencompetitie met ’ladiesprijzen’ zoals schoonheidsbehandeling en high-tea.

De laatste vlucht, gepland op 27 juli, werd vanwege de warmte echter afgelast. ,,De NPO heeft ook een hitteprotocol. We willen de duiven natuurlijk wel gezond weer terug. Duiven op de Dam vliegen eens een rondje, maar bij wedstrijdduiven is het een heel ander verhaal.” De laatste vlucht wordt zaterdag gehouden. ,,Toevallig in een roze weekend, met de Gay Pride in Amsterdam. Alsof het zo moest zijn.”

Mary weet nog hoe ze dertig jaar geleden door haar man te maken kreeg met duivensport. ,,Ik had nog nooit een duif in de vlucht gezien, maar als je meegaat krijg je natuurlijk oog voor dat soort dingen. In het duivenhok kwam ik niet, behalve als hij uit vissen ging, dan verzorgde ik de duiven.” Nu is ze zelf duivenmelker en leert ze bijvoorbeeld hoe te ringen.

Ze vinden het niet alleen leuk, maar ook belangrijk dat er een Ladies League is. Wellicht kan de komst van vrouwen het verlies door vergrijzing goedmaken.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.