Herinneringen aan vervlogen tijden ophalen tijdens jubileumavond handbalclub JHC

Mieke Minnes en Gré van Kempen langs de lijn bij JHC.© Foto George Stoekenbroek

Cas Broxterman
Julianadorp

Gaat Mieke Minnes (80) weer eens kijken bij een wedstrijd van JHC, dan haalt ze eerst Gré van Kempen (94) op. De twee zijn al tientallen jaren aan de handbalvereniging uit Julianadorp verbonden. „Bij de oprichting was het zelfs zo dat ik voor ik het wist in het bestuur zat. Dat ging gewoon zo”, vertelt Van Kempen.

Zowel Minnes als Van Kempen heeft in het eerste team gespeeld en veel betekend voor het (jeugd)bestuur. Tegenwoordig gaat het tweetal als erelid door het leven. Ook 75 jaar na de oprichting, toen Van Kempen er dus al bij was, komen ze nog met alle liefde bij de wedstrijden van de hoofdmacht kijken.

Om net als Minnes en Van Kempen herinneringen aan vervlogen tijden op te halen, nodigt JHC oud-leden uit om naar het jubileumfeest op zaterdag 31 augustus te komen. Er zullen diverse activiteiten zijn. Ook het derde erelid van de vereniging, Leo Dijkstra, zal in het zonnetje worden gezet. Hij is nog steeds heel actief voor JHC.

„Mijn kleindochters Anne en Jessie Minnes spelen er”, legt Minnes haar voornaamste beweegreden uit. Van Kempen: „Deze generatie ken ik niet meer, maar het blijft clubliefde. Ik zit nog even fanatiek als vroeger langs de kant. Als supporter weet je het natuurlijk altijd beter.”

In oktober 1960 kwam Minnes bij JHC. Ze speelde tot dat moment bij Tonegido. De liefde bracht haar naar de vereniging in Julianadorp. „In die tijd was het nog haat en nijd tussen Tonegido en JHC”, herinnert ze zich. „Ik ging met een JHC’er, dus ik moest echt een keuze gaan maken. Dat ging niet over één nacht ijs. Ik ben ervoor op gesprek geweest bij de leiding van Tonegido.”

Het duo heeft vanaf de zijlijn kunnen zien dat handbal in de afgelopen jaren veranderde. „Het is harder geworden”, vindt Minnes. „Dat hoort ook wel een beetje bij deze tijd.” Van Kempen kan zich er in vinden, al zegt ze wel: „Ik was vroeger zelf ook een felle speelster. Net zo fanatiek als hoe ik nu langs de lijn zit. Het verschil is bijvoorbeeld ook dat er nu minder speelsters op het veld staan. Toen ik begon, waren we nog met z’n elven. De voetbalcoach van JVC trainde ons.”

En levert zo zijn bijdrage aan het voortbestaan van een club die in 1944 werd opgericht. Van Kempen: „Het was toen natuurlijk oorlogstijd. De politie zei: waarom is er hier niets voor meiden? Toen is het balletje gaan rollen. Mijn leven heeft daarna altijd uit handbal bestaan.”

JHC is nog op zoek naar oud-leden voor het jubileumfeest. Aanmelden door naar 75jaar@jhcjulianadorp.nl te mailen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.