Cees Priem: ’Miljoen voor EK wielrennen in Alkmaar is een koopje’
Burgemeester Piet Bruinooge gaf gisteren samen met renners Laurens ten Dam (r) en koersdirecteur Jean-Paul van Poppel (l) tekst en uit;eg over het EK© Foto gemeente Alkmaar
De binnenstad van Alkmaar wordt volgende week opgeslokt door honderden fietsers. Het EK wielrennen begint woensdag 7 augustus met onder andere het nieuwe onderdeel mixed team relay en wordt zondag 11 augustus afgesloten met de wegwedstrijd voor profs met grote namen als Peter Sagan, Elia Viviani en Dylan Groenewegen.
Volgens oud-renner en directeur van organisator Libéma Cees Priem is het Europees kampioenschap voor de gemeente Alkmaar een koopje. „Ik heb de Giro naar Apeldoorn gehaald, dat kostte 16 miljoen euro. De Vuelta die volgend jaar in Utrecht start kost 17 miljoen euro. Dan is 1 miljoen euro voor het EK niet zoveel geld. Bovendien zijn er nog nooit zoveel deelnemers geweest. Er doen 41 Europese landen mee, dat betekent dat de wedstrijden ook in 41 landen wordt uitgezonden.”
Een van die landen is Israël. Voor de coureurs uit dat land zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen; er zijn beveiligers ingehuurd om te zorgen dat de renners niks kan overkomen in de kaasstad.
Overnachtingen
Aan de 13 onderdelen voor mannen, vrouwen, junioren en beloften starten ongeveer 1100 atleten. „Met alle mensen daaromheen zijn er er al 10.000 hotelovernachtingen geboekt. Als je gemiddeld 100 euro per nacht rekent, dan is er al een miljoen aan extra omzet alleen al voor de hotels in de regio Alkmaar. En reken daar nog eens de vliegtickets en autoverhuur bij. Het EK heeft een enorme impact. Natuurlijk wordt de stad voor een deel afgesloten voor de wedstrijd, maar bij koersen als de Giro, Vuelta of helemaal de Tour is de overlast voor de bewoners nog veel groter. Dan komt echt niemand meer met de auto de stad in hoor.”
Betekenis
Voor burgemeester Piet Bruinooge is met die extra hotelovernachtingen de eerste economische winst al binnen. Voor hem kan het EK nu al niet meer stuk. „Het wordt een geweldig feest. De mensen van Alkmaar Sport en de gemeente hebben er als buffels aan gewerkt en het staat nu.” Volgens oud-raadslid en wielerliefhebber Leo van Etten is het een bewezen feit dat bezoekers aan dit soort evenementen gemiddeld 18 euro per persoon per dag uitgeven. „Iedereen moet eten”, beaamt Bruinooge. „Dit is van enorme economische betekenis voor de regio en de stad. Alleen de kaasmarkt of alleen de winkels, dat is het niet. Je zult evenementen moeten organiseren.”
Snelkookpan
De burgemeester erkende dat de gemeente Alkmaar zich in het begin nauwelijks heeft gerealiseerd wat er allemaal bij een evenement als het EK komt kijken. „Vanaf het begin was het een snelkookpan.” Hij onthulde dat alles begon toen Priem, een mede-Zeeuw, hem eind vorig jaar benaderde. Die zocht een gemeente die bereid was om op korte termijn het EK te organiseren. „Normaal heb je voor zoiets anderhalf à twee jaar voorbereidingstijd nodig. Dus we hebben ons wel even achter de oren gekrabd.”
Complimenten
Bruinooge zei na het gemopper uit de stad van vorige week over het gebrek aan informatie, nu toch ook een compliment te moeten uitdelen aan de creativiteit van de Alkmaarse ondernemers die de bevoorrading van de stad met bootjes gaan doen. „Kijk, dat is creativiteit, dat is meedenken.”
Supporters
Vorig jaar was het EK nog in twee evenementen opgesplitst, de junioren reden ergens anders in Europa dan de profs. In Alkmaar rijden alle categorieën weer bij elkaar. Priem: „Daar is bewust voor gekozen, ook al zorgt dat voor een druk programma in Alkmaar. Het is goedkoper om een evenement te organiseren. Bovendien vinden die jonge renners het fantastisch om over hetzelfde parkoers als de profs te rijden. Daarnaast zorgt het hoge aantal deelnemers ook voor meer omzet bij horeca en campings in de regio van Alkmaar. Reken er maar op dat uit heel Europa supporters met de renners meekomen.”
’Hollandser kan niet’
Het EK begint woensdag en donderdag met de tijdritten door Alkmaar en de Schermer polder. ,,Hollandser kan niet’’, vertelde coureur en EK-ambassadeur Laurens ten Dam. ,,Als ik moet trainen met mijn tijdritfiets, rijd ik 9 van de 10 keer ook over de Noordervaart.’’
Vrijdag, zaterdag en zondag is zijn de wegwedstrijden. Dan rijden de coureurs vooral door de binnenstad van Alkmaar. Ten Dam: ,,Er komen veel snelle mannen naar Alkmaar, zoals Sagan, Viviani en Groenwegen, maar ik denk dat ze het rondje moeilijker vinden dan gedacht, ook door de kasseien van de Munnikenweg. En uiteindelijk wordt het een koninklijke sprint op de Kanaalkade.
EK bijlage Alkmaar 2019: Krachtpatsers op de kasseien