Stekende automobilist uit Julianadorp deed het ’voor de kick’, meer vrouwen slachtoffer

ALKMAAR

De 23-jarige Julianadorper die ervan wordt verdacht twee fietssters en twee hardloopsters te hebben gestoken, was donderdagochtend in de rechtbank van Alkmaar voor een pro-formazitting. De man heeft de aanvallen bekend en gaf aan mee te willen werken aan psychiatrisch en psychologisch onderzoek.

Hij heeft na zijn arrestatie in april bij de politie en de rechter-commissaris direct een bekentenis afgelegd. De man heeft verklaard dat hij de vrouwen heeft gestoken omdat hij er opgewonden van raakte. Het Openbaar Ministerie maakte donderdag tijdens een inleidende rechtszitting bij de rechtbank in Alkmaar bekend dat hij ook wordt verdacht van het met zijn auto aanrijden van een vrouw. Hij zou daarna zijn doorgereden.

Lees ook: Advocate Limmer slachtoffer van seriesteker uit Julianadorp: ’V. zag vrouwen als jachttroffee’

De uit Julianadorp afkomstige man heeft gezegd dat hij niet de bedoeling heeft gehad de betrokken vrouwen „te doden of te verwonden”, zo tekende de rechter-commissaris uit zijn mond op. „Ik denk dat ik er een kick van kreeg”, aldus de verdachte toen. De vrouwen, die aan het hardlopen of fietsen waren, werden geraakt in een arm of in de borst. In elk geval een van hen liep daardoor een klaplong op en verkeerde enige tijd in kritieke toestand. De gebeurtenissen leidden tot veel onrust.

De steekincidenten deden zich vorig jaar november en in januari van dit jaar voor in Castricum, Egmond-Binnen en Barsingerhorn.

Bij de huidige aanklacht wordt een iets oudere zaak gevoegd, die draait om bedreiging en stalking. In totaal gaat het in beide zaken om elf slachtoffers, allen vrouwen. Een aantal van hen was in de rechtszaal aanwezig.

In het kader van de bedreigings- en stalkingszaak was de verdachte onder behandeling bij een psycholoog. Die hield hij onwetend van zijn onverhoedse aanvallen op vrouwen. De man is bereid mee te werken aan onderzoek naar zijn psyche.

De Julianadorper heeft spijt betuigd en deed dat nogmaals op de zitting. Hij heeft verklaard dat hij dacht zijn zaakjes voor elkaar te hebben, met zijn vriendin en zijn nieuwe baan als vrachtwagenchauffeur. „Huisje, boompje, beestje.”

De rechtbank zal de zaak op 17 oktober inhoudelijk behandelen.

Een van onze verslaggevers was aanwezig in de rechtbank. Hieronder lees je het verslag.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees ook:

’Stekende automobilist’ (23) uit Julianadorp na incidenten in Egmond, Limmen en Barsingerhorn blijft langer achter tralies

Justitie verwijt ’stekende automobilist’ poging doodslag en/of moord na incidenten in Egmond, Limmen en Barsingerhorn

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.