Premium

Blik op oneindig in Katwijk

Blik op oneindig in Katwijk
Struinen door de duinen bij Katwijk aan Zee.
© 123rf

Katwijk aan Zee is een heerlijke badplaats met een authentieke boulevard. Je komt er heel makkelijk over het water vanaf de Kagerplassen. Zomertijd verkende het historische vissersdorp met gezellige markt.

Een groen oer-Hollands landschap met koeien, schapen en zelfs molens trekt rustig aan ons voorbij. Onze boottocht begon eerder op de Kagerplassen en we varen rustig over de Leede via het Oegstgeesterkanaal richting Katwijk.

Bij binnenkomst in Katwijk kom je eerst door een totaal vernieuwd woon- en plezierhavengebied, op de plek waar vroeger een industrieterrein lag. Helaas kunnen we dan niet rechtdoor varen naar zee, want de doorgang is versperd door sluizen die ervoor moeten zorgen dat het zoute zeewater zich niet met zoete binnenwater vermengt.

In 1808 opende koning Lodewijk Napoleon de Uitwatering Rijnlandse sluizen, een technisch en waterstaatkundig hoogstandje. Rijnland kon hierdoor namelijk zijn overtollige water op zee lozen. Het verhaal gaat dat zelfs generaal Napoleon Bonaparte, de oudere broer van de koning, de sluizen uit nieuwsgierigheid kwam bezoeken. Het sluizencomplex is nog steeds de moeite waard om te bekijken.

Wij varen echter linksaf de Zwaaikom in, waar op mooie zomerse dagen oude Katwijkse schepen liggen (waarvan je sommige ook kunt bezoeken) en waar ook plezierjachten en rondvaartboten kunnen aanmeren.

Verse vis

We leggen aan en bevinden ons meteen in het hart van Katwijk.

Winkels, leuke cafeetjes en restaurants zijn er te kust en te keur. En in de zomermaanden is er op de dinsdag een toeristenmarkt met zo’n 120 kraampjes.

Zeeviswinkel en restaurant Schuitemaker aan de Voorstraat mag u niet overslaan. Er wordt alleen met verse vis gewerkt. En het interieur heeft een duidelijke link met de visserij en het ambacht van de viswerking. Zo is een deel van het plafond en de ramen voorzien van scheepstouw. Als scheiding tussen winkel en restaurant bevindt zich een enorm wijnrek dat bestaat uit haringvaatjes. Ook zijn de kotters van de grootvader van Schuitemaker levensgroot op het plafond afgebeeld.

Jan Toorop

Katwijk is altijd verbonden geweest met de visserij, dat is ook te zien in het Katwijks Museum. Naast de visserij floreerde ook de landbouw. De Katwijkers teelden aardappelen, bloemkool en later ook de bloembollen. Het bij Katwijk behorende Rijnsburg heeft een enorme bloemenveiling, die je ook kunt bezoeken.

Wij beperken ons echter tot het museum met de prachtige schilderijen van onder meer de 19e-eeuwse kunstenaars Jan Toorop, Willy Sluiter en Hans von Bartels. Daarnaast kun je er zien waar de uitdrukking ’het ondergeschoven kind’ vandaan komt. In de nagebouwde visserswoning is namelijk onder de bedstee (waarin men vroeger zittend sliep) een la. Die uitgetrokken kon worden en daarin legde men dan het baby’tje. Ook het gezegde ’schoon schip maken’ wordt verklaard in een filmpje over de visserij in Katwijk, waarbij de sporen van het laden en lossen weg worden geboend. Katwijk had zijn eigen klederdracht, die tentoongesteld is.

Je kunt uren in het museum, dat achter de kleine voorgevel veel meer in zich bergt dan we verwacht hadden, doorbrengen. Wij zijn echter toe aan een kleine dorstlesser en gaan naar dorpscafé In den Blauwen Bock in de Badstraat voor een echte Katwijkse ervaring van nuchtere gezelligheid. Om vervolgens heerlijk te flaneren over de boulevard. Dan via de strandovergang naar de zee, die op elk moment van de dag net weer wat anders lijkt. De wind door de haren, de voeten door het mulle zand en de blik op oneindig, en je begrijpt waarom deze plek talloze schilders eeuwenlang heeft geïnspireerd.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.