Drie weken spoorhinder rond Naarden-Bussum

Langs het spoor ligt al bouwmateriaal. Rechts het relaishuisje dat weggaat.

Joyce Huibers
Gooise Meren

Door werkzaamheden aan het spoor bij Naarden-Bussum, rijden er vanaf zaterdag drie weken lang weinig tot geen treinen tussen Hilversum en Amsterdam.

Tussen 3 augustus en zondag 25 augustus ligt het treinverkeer tussen Bussum-Zuid en Weesp helemaal plat. Tussen Hilversum en Bussum-Zuid rijden tot en met 7 augustus ook geen treinen, daarna weer wel. Ook het laatste weekend is er geen treinverkeer tussen Hilversum en Bussum-Zuid mogelijk.

Tussen 14 augustus en 22 augustus wordt ook bij Weesp aan het spoor gewerkt en kunnen er tussen Weesp en Amsterdam geen tot zeer beperkt treinen rijden. ProRail adviseert treinreizigers op deze trajecten voor vertrek de reisplanner te checken. Volgens de NS gaat omreizen met de trein of vervoer per bus tussen Hilversum/Bussum-Zuid en Weesp/Duivendrecht zorgen voor een vertraging tussen de 15 en 45 minuten.

ProRail werkt 23 dagen lang dag en nacht aan het spoor rond Naarden-Bussum. Niet alleen rijden er tot en met zondag 25 augustus geen treinen op het traject, de werkzaamheden gaan ook geluid-, licht-, stof-, verkeershinder en trillingen met zich meebrengen.

Donderdag liepen bij de diverse overgangen in Bussum en Naarden al mannen in oranje hesjes rond om zaken te controleren. Nabij de overweg op de Koningin Wihelminalaan in Naarden werden de eerste hekken geplaatst voor het bouwdepot dat daar komt. Ook bij het station zijn twee bouwdepots ingericht waar vandaan de aannemers gaan werken. Langs het spoor zelf ligt al divers bouwmateriaal klaar en de omleidingsborden bij alle spoorwegovergangen zijn geplaatst.

De eerste hekken voor het bouwdepot langs De Koningin Wilhelminalaan staan.© Foto’s Joyce Huibers

De overweg Comeniuslaan-Zwarteweg gaat vanwege de werkzaamheden vrijdag om 23.00 uur dicht en gaat in de nacht van 25 op 26 augustus pas weer open. De spoorwegovergang Koningin Wilhelminalaan – Cort van der Lindenlaan in Naarden sluit ook vrijdagavond laat en gaat 14 augustus, met een uitloop naar 15 augustus, aan het begin van de avond weer open. De overweg Meerweg in Bussum is op 15 en 16 augustus dicht, met een uitloop naar 17 augustus, en de overgangop de Generaal de la Reijlaan in Bussum is tussen zaterdagochtend 17 augustus en zaterdagavond 24 augustus afgesloten. Ook hier met een mogelijke uitloop van een dag.

Veiliger

Tijdens de werkzaamheden wordt het aantal sporen bij het station teruggebracht van vijf naar twee en de wissels worden vernieuwd. Daardoor kunnen treinen sneller en veiliger doorrijden en is er minder kans op storingen. Daarnaast wordt het stationsgebouw opgeknapt. Het monumentale gebouw wordt toegankelijker en krijgt aan de westkant een extra ingang. Perron 1 wordt verbreed en verlengd. De fietsenstallingen naast dit perron worden verplaatst, zodat er een pleintje bij het perron ontstaat met bloembakken en bankjes. Verderop komt er een onderdoorgang bij de Karnemelksloot in Naarden, de Voormeerpassage, en er komen onder het spoor in het Naardermeer faunapassages.

Met name de eerste tien dagen is er veel hinder van stof, geluid en trillingen te verwachten door de sloop van onder andere twee relaishuizen, bij de Koningin Wilhelminalaan en de Comeniuslaan, en het verwijderen en afvoeren van de sporen. Omwonenden zijn door ProRail per brief over de werkzaamheden met de meeste hinder ingelicht.

Schematisch overzicht van de werkzaamheden.© ProRail

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen