’Gepiepeld door een gans’: vangactie met schepnetten mislukt [video]

De gans loopt weg en gaat op de wieken als het vangstcomité nadert.© Foto HMC / Eric Molenaar

Eric Molenaar
Hoorn

Havenmeester Jorrn van Langeveld was donderdagmiddag best bereid om Dierenambulance West-Friesland te assisteren bij een poging de Hoornse lawaaigans te vangen. Maar de watervogel, die met zijn gegak bewoners van Achter op ’t Zand uit de slaap houdt, was slimmer en sneller dan gedacht.

Op zijn vaste plekje bij Achter op ’t Zand zat de witte gans te zonnen op de kade, toen Arie Slot en zijn maat Klaas per havendienstboot arriveerden, hun schepnetten in de aanslag.

De prooi liep echter weg en dook de Grashaven in, waar hij op de wieken ging toen de boot naderde. Verderop dook de vogel snel tussen twee afgemeerde bootjes en zwom onder een steiger door. Arie liet zich afzetten op die steiger en de boot voer om, in de hoop de gans naar een plekje te drijven waar Arie dan met zijn schepnet kon toeslaan.

Maar al snel was duidelijk dat de pogingen tot mislukken waren gedoemd. De gans vloog weg, ongrijpbaar hoog en snel. Onverrichter zake keerde de expeditie terug. ,,Hij ziet het en hij voelt het als je nadert’’, zei Arie. Klaas: ,,Die gans is superintelligent’’. Jorrn: ,,We zijn gepiepeld door een gans.’’

,,Misschien dat ik ’s nachts nog een poging waag’’, zei Arie. ,,Als-ie met zijn kop tussen de veren staat te slapen.’’

Zondag werd de gans door anderen met brood gevangen en uitgezet bij De Hulk, waar meer witte ganzen lopen. Maar het beest was dinsdag alweer terug bij Achter op ’t Zand.

Arie Slot zegt een betere oplossing te hebben: hij heeft een particuliere ganzenhouder in Andijk bereid gevonden zich over de Hoornse lawaaigans te ontfermen. Nu alleen nog even vangen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen