Premium

Jongens in Den Helder roepen nazikreten naar Duitse toeristen en bekogelen hen met stenen

Jongens in Den Helder roepen nazikreten naar Duitse toeristen en bekogelen hen met stenen
© Archief
Den Helder

Een groepje Duitsers is tijdens een kano-uitje door een groepje jongens belaagd met fascistische uitspraken en bekogeld met stenen.

De zes toeristen peddelden langs de Kortevliet in een kano toen zij op een brug passeerden waarop een aantal jongens zaten.

Ruben de Beus van Kanoverhuur Den Helder: „De jongens vroegen of ze toevallig ook Duits waren. Ja, antwoorden ze netjes. Toen sprongen de jongens in het water om de Duitsers en de boten nat te maken en begonnen ze met stenen naar de Duitsers te gooien.” Ook riepen de jongens leuzen als ’Heil Hitler’ naar de toeristen.

Contact

Beduusd kwam het groepje toeristen, waarbij ook volwassenen zaten, weer bij de kanoverhuur aan. Daar vertelden ze hun verhaal aan Beus’ collega’s. „Die schrokken daar natuurlijk heel erg van.”

De medewerkers van het kanoverhuurbedrijf hebben melding van het voorval gedaan bij de politie. „Die gaan er nu verder mee aan de slag.”

Ook werd een bericht geplaatst op de Facebookpagina van het verhuurbedrijf. „We willen heel graag in contact komen met deze jongens. We willen heel graag weten waarom ze dit nu eigenlijk gedaan hebben en we willen ze ook excuses laten maken tegenover de Duitse toeristen.”

De kanoverhuurders roepen in het bericht ook getuigen op. ’Mocht iemand iets gezien of gehoord hebben, dan horen wij dat graag’, staat er in het bericht. Het bericht is inmiddels van de pagina verwijderd.

Drie jongens

Volgens de Duitsers gaat het om drie jongens, vertelt Beus. Een verdere omschrijving van hun uiterlijk konden de toeristen niet geven. „Een inschatting van de leeftijd hebben ze ook niet gegeven.”

Het voorval moet maandag rond twee of drie uur ’s middags zijn gebeurd. Volgens het groepje kanoërs vaarden zij op dat moment dus langs de Kortevliet in Den Helder.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen