Premium

Frustratie bij drie Zaandamse sportclubs over nieuwbouwplan: ’Onaanvaardbare en onzekere situatie’

Frustratie bij drie Zaandamse sportclubs over nieuwbouwplan: ’Onaanvaardbare en onzekere situatie’
Oostzijderveld.
© Cyclomedia
Zaandam

Het ontbreken van voldoende zekerheid over hun voortbestaan frustreert de voetbalclub ZVV Zaanlandia, tennisvereniging De Gouwe en Duikclub Murene.

De Zaandamse clubs bevinden zich ’in een onaanvaardbare en onzekere situatie’, zeker met variabele plannen rond nieuwbouw in het Oostzijderveld (Oostzijderpark). De clubs hebben nu een bezwaar ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan.

Als gebruikers en bespelers van het gelijknamige sportpark voelen de verenigingen zich al twintig jaar bedreigd in hun voortbestaan. „Door telkens nieuwe gemeentelijke herbestemmingsplannen”, schrijven de clubs in hun zienswijze.

De sportclubs ondervinden regelmatig hinder van de gewijzigde plannen waardoor groot onderhoud en andere investeringen worden uitgesteld.

Verhuizing van het sportcomplex (de eerste plannen dateren uit 2003 en waarschijnlijk verhuizen de verenigingen nu naar sportpark Hoornseveld) ligt voor de hand, maar ook voorgaande fases van geplande woningbouw en een nieuw zwembad zorgen voor problemen. Met name bouwverkeer en parkeerproblemen hinderen de gebruikers.

Het ontbreken van zekerheid frustreert de clubs, ondanks de goede contacten met de gemeente Zaanstad. Op korte termijn moet onevenredig veel onderhoud worden gepleegd om de komende jaren nog door te komen.

Het plan Oostzijderpark moet een Zaans pareltje worden, zo luidt de voorspelling van de ontwikkelaars. Er staan rond vierhonderd woningen gepland. Een derde deel, 161 middeldure huurwoningen, zijn al verkocht aan een pensioenfonds.

Over de 80 goedkope huurwoningen zijn onderhandelingen met eenwoningcorporatie en het resterende deel gaat naar particuliere eigenaren.

De verkoop van de eerste woningen zal naar verwachting starten in het vierde kwartaal van 2019.

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek

Meest gelezen