Premium

Betovering begint als lichten doven in marionettentheater Ella Snoep in Abbekerk

1/2
Abbekerk

De aarde is plat. De zon valt elke avond naar beneden, dus als je bij de zon bent, val je ook. Dat is althans de stellige overtuiging van prins Soj, de hoofdrolspeler in de nieuwe voorstelling van marionettentheater Ella Snoep in Abbekerk.

Alhoewel, nieuw... Een kleine vijftien jaar geleden voerde Ella Snoep de voorstelling ook al op. Ze maakte het verhaal over de prins van Mongolië voor haar Franse kleinzoon Jos. ,,Soj is natuurlijk Jos, maar dan omgedraaid. Hij had als kleine jongen heel donker haar, en een gezichtje met scheve oogjes. Hij leek echt een beetje op een Mongool, vond ik.’’

De voorstelling was toen zowel in binnen- en buitenland een succes, dus Snoep heeft besloten de bijbehorende poppen weer eens uit de kast te halen en hun avonturen aan een nieuwe generatie te vertellen. Dit keer overigens alleen in haar theater in Abbekerk, ze gaat niet meer de grens over om te spelen.

Mantel

Sommige dingen blijken inderdaad niet te veranderen. Zodra het licht wordt gedoofd en Snoep de mantel van de koningin aantrekt, lijken de kinderen op de bankjes in het publiek als betoverd. Ze leven mee met de vermoeiende reis van Soj op zijn paard naar India, de overtocht op de rug van een kleurige vis en met de vliegende olifant op het strand van Zanzibar, die zo graag nog eens opgetild zou willen worden. Daar kunnen de kinderen met kunstig gemaakte dierenkussens (met paardenstaart) bij helpen. Ze zien hoe een pesterige papegaai in het oerwoud van Brazilië prins Soj helpt om weer thuis te komen. Al die tijd gaat de zon niet onder en Soj moet aan de stokoude koningin toegeven dat de aarde toch een bol is. ,,Zo rond als een bal.’’

Ranja met een biscuitje

De kinderen zijn meegekomen met hun ouders of grootouders, van wie velen hier zo’n dertig jaar geleden ook al op de bankjes zaten en na afloop ranja met een biscuitje kregen. Verschil met toen? Het publiek luisterde toen ademloos. ,,Tegenwoordig zijn kinderen veel meer geneigd voortdurend hardop commentaar te geven, omdat ze dat gewend zijn van de televisie. Bij de televisie heeft niemand daar last van, maar een theatervoorstelling is net even anders.’’ Snoep probeert zich er niet te veel door af te laten leiden. Soms geeft ze de kinderen al spelend een taakje in de voorstelling, zoals het wapperen met een blauwe sjaal als golven van de Indische Oceaan.

Hoe lang Snoep nog doorgaat? ,,Net zo lang als ik het leuk vind en zo lang er mensen blijven komen.’’

Prins van Mongolië

Ella Snoep voert altijd een ’onewomanshow’ op; ze speelt, vertelt, maakt haar eigen poppen en decors, liedjes, kostuums en bedient zelf licht en geluid. De Prins van Mongolië is t/m 22 augustus elke dinsdag, woensdag en donderdag om 15 uur te zien aan de Dorpsstraat 69 in Abbekerk.

www.ellasnoep.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen