Dudok Wonen hoeft niet meteen alle gevaarlijke balkons in Hilversum drastisch af te sluiten: ’Balkon-alarm is nu genoeg’
De balkons aan de Erfgooiersstraat.© Particuliere foto
De gevaarlijke balkons aan de Erfgooiersstraat en de Oosterengweg in Hilversum hoeven niet meteen permanent te worden gesloten, een waarschuwingsbrief aan alle bewoners van de flats lijkt vooralsnog genoeg te zijn. Dat zeggen advocate Moshe Beukers van Hamer Advocaten en de Woonbond afzonderlijk van elkaar.
Wel kan dat maandag, wanneer Dudok Wonen met meer informatie zegt te komen, nog veranderen. „Het hangt echt af van de mate van het gevaar. Als je met één voet op het balkon gaat staan en het stort in, dan is het een ander verhaal”, legt Beukers uit.
De vraag is wat Dudok Wonen kan doen, behalve de bewoners waarschuwen om niet meer het balkon op te gaan. Want wat als bewoners er zelf toch voor kiezen om op hun uitbouw te gaan zitten? „De woningcorporatie is beperkt tot wat er in het huurcontract staat. Boetes uitdelen zou geen stand houden bij de rechter. Dat moet namelijk echt expliciet in het contact staan, maar dat doet bijna geen enkele woningcorporatie”, aldus Beukers.
Mocht er toch iets mis gaan, dan is de aansprakelijkheid sterk afhankelijk van de mate waarin het gevaar al bekend is.
Beukers: „Het ligt vooral aan de oorzaak van de schade. Is er slecht onderhoud gepleegd, dan ligt de aansprakelijkheid in beginsel bij de woningcorporatie. Al heb je natuurlijk wel een probleem als je, nu je door de woningcorporatie door middel van de brief gewaarschuwd bent, een huisfeest op het balkon geeft”.
De advocate wil bewoners op het hart drukken om met elkaar en de bewonerscommissie om de tafel te gaan. „Het is sowieso nooit verstandig om zelf geld van de huur in te houden omdat je nu niet meer het balkon op mag. Als je in je huurgenot bent aangetast, kun je een brief sturen. Verstandig is om dit door alle bewoners die er last van hebben te laten doen. En ik zou de bewonerscommissie als aanspreekpunt gebruiken”, aldus Beukers.
„Dat balkons niet veilig blijken te zijn horen wij wel vaker. Dat is iets wat onder onderhoud valt”, vertelt een woordvoerder van de Woonbond, die opkomt voor de belangen van huurders.
Het balkon afsluiten zodat bewoners er niet meer op kunnen, is volgens hem geen verplichting. „Als mensen ervan weten, moeten ze zelfstandig genoeg zijn”, aldus de woordvoerder. „Ik zou zeggen: als de balkons niet veilig zijn, blijf dan vooral binnen. Ook met deze temperaturen. Zoek ergens anders verkoeling, in een park bijvoorbeeld.”
Lees ook: Hilversummers mogen niet op gevaarlijke balkons zitten