’Verwarming nog aan in scholen tijdens hittegolf’

Annemarie de Jong
Hoorn

De mussen vallen van het dak, maar scholen hebben de verwarming nog aan. Dat blijkt uit een steekproef onder 27 locaties, zegt directeur Stefan Kloosterboer van Hero Balancer uit Hoorn.

,,Bij de helft van de scholen staat tijdens deze hittegolf de verwarming nog aan. Superzonde, want verwarmen kost onnodig CO2-uitstoot en geld. Komt vaak door onwetendheid. Mensen dénken dat de verwarming niet aan is, want de radiatoren staan dicht, maar de CV-ketel staat gewoon aan en verbrandt gas.”

Scholen kunnen volgens hem twee dingen doen: een installateur bellen om de cv uit te zetten of zelf de stekker eruit trekken. ,,Kan zonder problemen.”

Zweten

Hij maakt gekke situaties mee. ,,Gebouwen waar tegelijkertijd wordt gekoeld en verwarmd. Bizar in deze tijd van klimaatsverandering. Kinderen die zitten te zweten in oude, veel te warme klaslokalen.”

De leverancier van slimme ’inregelsytemen’ voor de verwarming die inspelen op de weersverwachting, verkoopt graag zijn apparatuur. ,,Maar onnodig stoken is écht een probleem. Gebouwen worden verwarmd in de vroege ochtend, weekenden en vakanties, als er niemand is. Geldt ook voor kantoren.”

Volgens Kloosterboer kunnen de ’pakweg 7000 scholen in Nederland’ 63 miljoen kilo CO2 besparen. ,,Waar anders 3 miljoen bomen voor nodig zijn om te compenseren.”

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen