Premium

Vuurspuwen is een kwestie van beheerste passie

Vuurspuwen is een kwestie van beheerste passie
Thomas Meijwaard.
© Foto Richard Stekelenburg
Velsen-Zuid

,,Er is maar één manier om vuur te spuwen. De mond mag niet te groot, niet te klein, maar moet perfect gevormd zijn.”

Thomas Meijwaard (36) neemt een flinke slok olie, houdt de brandende fakkel op zenuwslopende afstand van zijn mond, springt in karatehouding en sproeit met een felle ademstoot over de vlam heen. Zó, dat er een kettingreactie ontstaat en de vlam ontzagwekkende groottes aanneemt. Ons vlammetje nieuwsgierigheid wakkert in hetzelfde tempo aan. We willen meteen weten: hoe gevaarlijk is dit vuur?

We zijn op het paintballterrein in Recreatiegebied Spaarnwoude waar Thomas als bedrijfsleider ook vuurspuwcursussen aanbiedt. Vuur is het heetste element, metafoor voor passie en energie, weten we.

Maar Thomas drukt ons op het hart dat we die passie tijdens het spuwen vooral niet moeten verwachten. „Werken met vuur betekent juist rust en kalmte, zelfbeheersing. Wanneer je te zenuwachtig bent of te vol staat van de adrenaline let je niet meer genoeg op.

Vuurspuwen is een kwestie van beheerste passie
Thomas Meijwaard: „Vuur verbroedert, juist omdat je er zo voorzichtig mee moet zijn’’.
© Foto Richard Stekelenburg

Ja, er gaat ook wel eens wat fout. Thomas laat een video zien waar een vrouw verkeerd spuwt en in contact raakt met het vuur. Het resultaat: derdegraads brandwonden in het gezicht en op de handen.

„Zij heeft het vuurspuwen verkeerd aangeleerd gekregen”, legt hij uit. „Vuurspuwen werkt hetzelfde als alle andere aangeleerde technieken: als het verkeerd is uitgelegd of er is nog te weinig ervaring gaat dat fout. Het is net als autorijden: dat je het gas kan intrappen betekent nog niet dat je zelf kunt rijden. Ik kan je in vijf minuten de basistechniek leren die je nodig hebt om veilig te spuwen. Daarna is het een kwestie van meters maken.’’

Onjuist stigma

Juist omdat er dit soort video’s op het internet bestaan, heeft vuurspuwen het stigma dat het gevaarlijk is, vertelt Thomas. „Maar álles kan fout gaan als het verkeerd wordt aangepakt, dat heeft niks met vuurspuwen te maken.” Zijn missie is daarom om dit stigma te doorbreken. Een van de belangrijkste onderdelen van zijn lessen is dat iedereen elkaar checkt en aanspreekt op verkeerd of gevaarlijk gedrag.

„Zo is het belangrijk om met z’n allen de wind in de gaten te houden. Als die ineens draait en de spuwer heeft dat niet in de gaten, kan de rest hem er nog op wijzen.”

Hij demonstreert het door zelf zijn vinger nat te maken en in de lucht te steken voordat hij met spuwen begint. „Gaan jullie aan deze kant van me staan? De wind staat de andere kant op.”

Uitgerust met theedoeken, fakkel en olie opent hij zijn demonstratie met de techniek van het op juiste wijze uitspuwen van de olie. „Dit is ook waarom het vuurspuwen heet, en niet spugen: je ’spuwt’ de olie over de vlam, je spuugt geen vlam uit je mond.”

Vuurspuwen is een kwestie van beheerste passie
Een halve cirkel.
© Foto’s Richard Stekelenburg

Na een aantal flinke vlammen recht vooruit, maakt Thomas al spuwend een indrukkende draai van een halve cirkel. De poging een hele cirkel te draaien, strandt: „Ik merk dat dit vandaag niet gaat lukken, dan ga ik dat ook niet pushen. Dan wordt het wél gevaarlijk.”

Zelf is Thomas in contact gekomen met vuurspuwen door de Olympische Zomerspelen van 2000 in Sydney. „Ik krijg nu weer kippenvel als ik eraan denk. Het gebruik van vuur tijdens de openingsceremonie was zó mooi.”

Het is die ervaring die Thomas ertoe bracht een evenementenstudie te volgen. „Na het zien van deze beelden had ik een droom: Ik wilde het wereldrecord vuurspuwen verbeteren door bij de Olympische Spelen in Nederland met zoveel mogelijk mensen samen vuur te spuwen. De kans om dit te doen leek reëel omdat Nederland de Spelen hierheen wilde halen. Dat is helaas toen niet gelukt. Maar mijn droom om dit ooit nog eens te doen bestaat nog steeds.”

Via vuurgilde Passie voor Vuur werkt hij nu met een groep vuurliefhebbers van over de hele wereld. „Ik heb meer dan duizend mensen geleerd vuur te spuwen. De groep waar ik nu mee werk, heeft net als ik ook echt een liefde voor het vuur ontwikkeld die ons samenbrengt.”

Vuur is voor Thomas een krachtig symbool voor verbondenheid wereldwijd. „Vuur verbroedert, juist omdat je er zo voorzichtig mee moet zijn. We zijn er voor elkaar en houden elkaar in de gaten.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen