Sluishekken bij Schelpenstrandje in Hoorn moeten tegengaan dat ’testosteronbommetjes’ op scooters kinderen aanrijden [video]

Ook bij het wegrijden hebben scooterrijders vaak haast.© Still uit video / Eric Molenaar

Eric Molenaar
Hoorn

Op de toegangsweg naar het Schelpenstrandje in het Julianapark in Hoorn die langs de fietsenstalling voert, komen sluishekken die moeten voorkomen dat scooters er nog langer met volle vaart rijden.

Dit heeft ook te maken met de komst van Slijs, de kiosk met onder meer pizza’s en ijs, direct naast het toegangspad. Slijs trekt veel publiek, onder wie kinderen. Sommige scooterrijders storen zich nergens aan en zigzaggen met flinke vaart langs de strandgangers op het pad.

Woensdag maakte Hoornaar Mike van Hars kamp het mee, toen hij met een aantal kinderen een ijsje ging halen. Hij liet een scooter stoppen die van de dijk kwam.

,,Er lopen hier kinderen’’, zei ik. Er zaten toen al twee mensen van Handhaving op de fiets achter hem. Ik dacht, die hebben ’m wel, maar hij gaf opeens gas en stoof weg, vlak langs mijn vijfjarige dochter Luus, die op het pad liep. ’’

Bij de achtervolging kwam een van de handhavers ten val, nabij het dierenasiel. Zijn collega zei dat ze ’de veertig hadden aangetikt’, maar dat de scooter was opgevoerd en niet te achterhalen was.

Stapvoets

Mike van Harskamp realiseert zich dat recreanten hier eigenlijk al een beetje gewend zijn aan de scooters. ,,Als je op het pad loopt ga je al voor ze aan de kant. Ik snap dat zo’n ding zwaar is. Als ze nou nog stapvoets reden...’’

Dat zou al een stuk schelen, vindt ook Joost VanderWant, een van de uitbaters van Slijs. ,,Als ze stapvoets rijden zal het me een zorg zijn, maar dat gerace! Ik maak wel eens een gebaar met mijn hand om ze langzamer te laten gaan, maar dan geven ze juist gas bij. We hebben al een picknicktafel zo neergezet dat ze niet de weg afsnijden en vlak langs ons racen. Wat denk je dat er gebeurt als er net een kind met een ijsje het pad op loopt?’’

De sluishekken komen er dan ook mede op hun aandringen, al is nog niet precies duidelijk wanneer ze geplaatst worden. Ze worden volgens gemeentewoordvoerster Jara Hof zo geplaatst dat het nodig is om af te stappen om er voorbij te kunnen. Wel blijft er genoeg ruimte om rolstoelen, kinderwagens en dergelijke doorgang te verlenen.

,,Verder is afgesproken dat handhaving en politie gaan controleren op de spelregels die op de borden bij alle ingangen van het park staan, met zero tolerance.

Dan gaat het niet alleen om scooters, maar bij voorbeeld ook om het stoken van vuurtjes.’’

Behalve de ’testosteronbommetjes’ met hun scheurijzers zijn er regelmatig scooters die keurig bij de fietsenstalling parkeren (,,Ik wil hem niet in de volle zon neerzetten’’), die stapvoets rijden, of er zelfs naast lopen. Zoals Leon Geerts, die zijn Piaggio - de helm nog op het hoofd - ruim 120 meter duwt naar de plek waar zijn vrienden liggen. ,,Omdat ik gisteren een waarschuwing heb gehad’’, verklaart hij.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen