Premium

Kat en muis met de politie op het water

Kat en muis met de politie op het water
Een pas vijftienjarige en dus nog vaarbewijsloze jongen uit Eemdijk op een snelle boot is betrapt door agenten op waterscooters.
© Studio kastermans/Leon Dakkus
Amsterdam

Even gassen met een bloedsnelle waterscooter, of zelf sturen in de speedboot van een vriend? Wie het doet zonder het verplichte vaarbewijs en wordt betrapt, krijgt een boete van 550 euro. Om die financiële aderlating te voorkomen én het leerwerk voor het vaarbewijsexamen te ontlopen, is er een levendige handel in vaarbewijzen.

Het gesjoemel gebeurt op grote schaal, zeggen documentdeskundigen Carlo Lautenslager en Erik Kroon van de landelijke eenheid van de politie. Beiden kunnen tevens bogen op ruime ervaring bij de politie op het water.

Vaarbewijzen

Een ware plaag zijn in het buitenland gekochte vaarbewijzen. Gekocht ja, weet het duo. Want theorie in je hoofd stampen, dat doet dit type schipper niet. Om het fenomeen tegen te gaan, geldt nu de regel dat een buitenlands vaarbewijs in ons land alleen geldig is als het door Nederland is erkend en de houder aantoonbaar in het betreffende buitenland woont.

„Het echte probleem is natuurlijk dat deze schippers de regels op het water niet kennen. Denk aan het rekening houden met zeeschepen op de Westerschelde en in de Eemsmonding. En heel praktisch: wat moet je doen als de lucht ineens zwart wordt? Vanaf de Loosdrechtse Plassen ben je zo terug aan land, maar midden op het Markermeer is het een ander verhaal.”

Wie wordt betrapt zonder vaarbewijs of met een ongeldig buitenlands exemplaar, krijgt een bijzonder pittige boete van 550 euro. Vorig jaar werd deze boete in totaal 310 keer uitgedeeld.

Quad

Het is vaak een kat-en-muisspelletje met de politie, weten Lautenslager en Kroon. „Dat kan ver gaan. Aan de Maas bijvoorbeeld. Zien ze de politie dan racen ze bij bepaalde dorpen naar de kant. Waterscooter op de klaarstaande trailer schuiven, zelf op de quad ervoor springen en wegwezen. Die pak je niet zomaar. Dan heb je hulp van collega’s aan wal nodig. Denk ook aan whatsappgroepen, ze waarschuwen elkaar zodra ze ons zien. Probeer ze dan maar eens te vangen.”

Ook elders in het land heeft de politie de handen vol aan de jacht op overlast veroorzakende ’waterboefjes’. „Iedereen kent het wel. De hele dag dat wha-wha-wha van die rondracende waterscooters vlak voor het strand. Vaak is het een impulsaankoop. Ze zien zo’n ding voor twintigduizend euro, kopen ’m en willen dan ook meteen varen hè.”

Waterscooters zijn zo heftig dat de lol er na een uurtje meestal wel af is, weet ervaren waterscooteragent René. „Je racet een paar keer heen en weer. Wat moet je verder met zo’n ding? Ja stoer doen, dus altijd zorgen dat je publiek hebt.”

Patserboot

Het gebeurt ook dat het risico van een boete wordt ingecalculeerd, letterlijk zelfs. Kroon: „Criminelen die met dik vijfduizend euro op zak het water op gaan. Kunnen ze lol maken en toch tien keer gepakt worden. Dat is de macht van geld.” En gepakt worden ze. „Ook al hebben ze nog zo’n patserboot, op het water zijn ze piepklein. Ze voelen zich er niet thuis.”

Wie googelt op ’vaarbewijs kopen’, blijkt zo terecht te kunnen. Nep, waarschuwt Lautenslager. „Het is ons nog steeds niet gelukt om er een te bestellen. In onze ogen gewoon zwendel. Deze websites hebben wel onze aandacht.”

Lees ook: Experts in vangen van waterboefjes

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen