Ruim 200 historische schepen voor Victorie Sail in Alkmaar na tussenstop Wormerveer [video]

Vloot meert woensdag aan in Wormerveer.© Foto: Pascal Fielmich

Alkmaar

Ze waren al een paar dagen onderweg, maar donderdag zijn ongeveer tweehonderd historische binnenvaartschepen gearriveerd in Alkmaar. Daar gaat de Victorie Sail van start. De schepen blijven drie dagen liggen.

Een deel van de deelnemende schepen meerde woensdag aan langs de kade van het Noordeinde in Wormerveer.

Dit jaar valt het evenement samen met het feit dat tweehonderd jaar geleden is begonnen met het graven van het Noordhollands Kanaal. De schepen zijn te bezichtigen, er zijn vaarexcursies en rondvaarten. Musea hebben speciale programma's, overal is muziek en er zijn oude (vissers)ambachten te zien, zoals zalmrokers.

Het grootste schip dat meedoet is de Terra Nova, een luxe motorschip. De organisatie is in handen van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig, die zich inzet voor het behoud van varend erfgoed. Dat zijn schepen die ouder zijn dan vijftig jaar of beeldbepalend waren op de Nederlandse wateren.

Maandag 29 juli vertrekt de vloot weer.

Lees ook: Watertappunten voor schippers zijn tijdens Victorie Sail Alkmaar ook voor publiek bedoeld

en: Schuit bouwen bij Sail; vader en zoon maken met historische werktuigen een modern vaartuig

en: Dirk Beekvelt, havenmeester tijdens Victorie Sail: ’Een oud schip is ’a way of life’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.