AZ wacht na 0-0 tegen Häcken een net zo benauwde klus in de return

Ook met corners lukte het niet. AZ-speler Ron Vlaar moet opboksen tegen een meerderheid aan tegenstanders.© Foto ANP

Theo Brinkman
Alkmaar

Zo benauwd als het donderdagavond in Alkmaar was, zo benauwd zal het volgende week in Gothenburg waarschijnlijk ook op het veld worden. Een langdurig aanvallend AZ en een steeds verdedigender BK Häcken sloten in de hitte af op 0-0.

Die uitslag mocht voor AZ het meest teleurstellend voelen. Tegelijkertijd was de 0-0 het best denkbare gelijkspel in een thuiswedstrijd. Bij de return in Zweden hoeft AZ zich dus nog zeker niet kansloos te voelen om de derde voorronde van de Europa League te halen.

AZ-Häcken was de warmste wedstrijd ooit van AZ, of toch in elk geval de warmste avondwedstrijd ooit. Desondanks was er van zomeravondvoetbal bepaald geen sprake. Neem alleen al de 65e minuut. AZ, steeds meer op zoek naar het bevrijdende doelpunt, kwam bij een uitbraak via Owen Wijndal bijna op 1-0 toen Calvin Stengs van dichtbij snoeihard op de vuisten van de keeper schoot. Tijd om te treuren was er niet, want in de tegenaanval was Häcken razendsnel weg. Keeper Marco Bizot redde goed op het schot van Irandust.

Lat en paal

Het was een van de spaarzame echt gevaarlijke momenten van Häcken. AZ had vrijwel de gehele wedstrijd het overwicht en ook de kansen, maar moest er keihard voor werken. Häcken toonde zich een soepel voetballende ploeg die via vlotte combinaties de aanval zocht. Tot kansen leidde dat in de eerste helft overigens nauwelijks. Alleen bij een schot van Yasin op de lat, kort voor rust, was het schrikken voor AZ.

De nummer vier van Zweden had het voordeel dat de competitie in Zweden al maanden aan de gang is. Häcken heeft er in eigen land al zestien wedstrijden op zitten en kent dus voor zichzelf in feite geen geheimen meer. Voor AZ was het na vijf weken voorbereiding de eerste officiële wedstrijd van het seizoen. Misschien kwam het daardoor dat de finesse ontbrak. Calvin Stengs schoot een paar keer veel te wild en Guus Til had twee keer geen controle over de bal toen hij was doorgebroken. Met een schot op de paal, kort na rust, was Teun Koopmeiners het dichtst bij een doelpunt.

Geen onwennigheid

Eerste officiële wedstrijd of niet: qua speelwijze en opstelling kon er bij AZ geen sprake van onwennigheid zijn. Alle elf basisspelers waren er vorig seizoen ook al en het overgrote deel speelde ook al heel regelmatig samen. De enige ‘nieuwelingen’ in de basis waren Myron Boadu en Owen Wijndal. Spits Boadu (18) was nagenoeg het hele vorige seizoen uitgeschakeld door een gebroken enkel, maar is nu eerste keus. Linksback Wijndal (19) draait al een tijdje mee in de selectie – hij maakte twee jaar geleden als 17-jarige al zijn debuut – maar kwam nog niet verder dan een reserverol achter Thomas Ouwejan. Nu die de laatste weken met een lichte blessure was uitgeschakeld, pakte Wijndal zijn kans. Ouwejan was er donderdagavond wel weer bij, maar nog niet fit genoeg voor een basisplaats.

Debuut Sugawara

Na een uur spelen besloot Arne Slot het op een andere manier te proberen. Hij bracht Oussama Idrissi en de debuterende Yukinari Sugawara in als vleugelspelers. Die variant wilde hij afgelopen zaterdag tegen KV Oostende al een helft uitproberen, maar dat ging niet door omdat het duel vanwege noodweer werd gestaakt en maar 54 minuten duurde.

Met die verandering hoopte Slot op de vleugels wat meer diepgang te krijgen en in het centrum wat meer creativiteit. Bijna pakte het idee fantastisch uit, toen Sugawara in de negentigste minuut de bal vanaf de achterlijn teruglegde op Til. Het zou voor AZ de ultieme beloning zijn geweest voor een avond gestaag aanvallen, maar Til raakte de bal niet goed.

Het was meteen ook de enige grote kans van AZ in de laatste twintig minuten, want Häcken had zich inmiddels door enkele wissels volledig op het verdedigen gestort. Die tactiek loonde.

AZ: Bizot; Svensson, Vlaar, Wuytens (59. Sugawara), Wijndal; Midtsjø (77. Hatzidiakos), Til, Koopmeiners; Stengs, Boadu, Gudmundsson (58. Idrissi).

BK Häcken: Abrahamsson; Godswill (87. Andersson), Toivio, Lindgren, Sverrisson; Friberg, Lundberg, Berggren; Irandust (71. Ojala), Paulinho (77. Faltsetas), Yasin.

Het debuut van Yukinari Sugawara voor AZ. De Japanner valt na een uur spelen in voor Stijn Wuytens.© Foto ANP

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen