Bloemrijke geschiedenis over bloemzaad uit Enkhuizen

Bloemrijke geschiedenis over bloemzaad uit Enkhuizen
De omslag van het boek.
Enkhuizen

„Het was heerlijk om reis na reis opnieuw te beleven, maar nu vanuit het oude theehuis aan het Handvastwater. Oude notities werden weer boven water gehaald en nauwgezet doorgespit. Zo af en toe moest er ook een beroep op het geheugen worden gedaan”, vertelt Enkhuizer Cees Kruk. In dienst van bloemzaad producerende bedrijven zwierf hij jarenlang over de wereld.

In zijn recent verschenen boek ’Een bloemrijke geschiedenis - deel 2’ neemt hij de lezer mee op reis langs historische plekken en productievelden in de Oostbloklanden in de jaren voor de val van het ijzeren gordijn en naar Zuid-Europa. In deel 3, dat later verschijnt, komt de rest van de wereld aan bod.

Het is een persoonlijk en rijk geïllustreerd reisdagboek geworden. Met een scherp oog voor detail en een brede blik op de wereld om hem heen, passeren tal van uiteenlopende onderwerpen de revue. Zo wandelen we mee door uitgestrekte productievelden vol papavers en gefranjerde Rococo viooltjes, maar ontdekken we ook lokale gerechten als Chopska-salata uit Bulgarije of Napolitaanse jachtkip en lezen we over peperdure rozenolie, de geschiedenis van de Poolse stad Poznan en de immense bureaucratie van de DDR.

Het eerste deel van de bloemrijke geschiedenis van het bloemzaadvak, schetst een tijdsbeeld van de grote rol die Nederland hierin van oudsher speelt. Ook in dit tweede boek deelt Cees zijn uitgebreide kennis over het vak. Vermengd met historische feiten, de vele ontmoetingen en gedetailleerde reisbeschrijvingen geeft het uitgebreide weergave van de omstandigheden waarin het bloemzaadvak zich ontwikkelde. Dit complete beeld maakt het boek, ook voor wie niets van bloemzaden weet, tot een interessante ontdekkingsreis.

Een bloemrijke geschiedenis, deel 2, is (net als deel 1) verkrijgbaar bij Boekhandel Smit in de Vijzelstraat en kost 22,50 euro. Bestellen kan ook, via www.boekscout.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons