Jeroen M. (47) was dronken en reed 200 toen hij een man doodreed op de Afsluitdijk, aldus de politie. Hij houdt het zelf op ’hooguit 130’

© Archieffoto DNP.nu

Ron Ranzijn
Den Oever

Jeroen M. (47) heeft volgens politieonderzoek tweehonderd kilometer per uur gereden toen hij op 28 januari een 53-jarige automobilist uit Minnertsga doodreed. Gorredijker M. had gedronken.

Tijdens een regiezitting woensdagmiddag in Alkmaar stemden Openbaar Ministerie in met de wens van M.’s advocaat om nader onderzoek naar die snelheid.

Het politieonderzoek richtte zich op de rechterweghelft waar de botsing zou hebben plaatsgevonden. Volgens M. reed hij op de linkerhelft waar plotseling uit het niets de andere wagen voor hem opdook.

De snelheid van M. was vastgesteld met behulp van een detectiesysteem aan de zijkant van de weg. Advocaat Stoeten wil nadere gegevens over de betrouwbaarheid van de snelheidsmeting. M. zegt zelf dat hij hooguit 130 reed.

Een getuige heeft verklaard dat de achterlichten van de auto van het slachtoffer aan de rechterkant niet en links gebrekkig functioneerden. Ook dat wordt nu verder uitgezocht.

M. wordt verder verweten dat hij een bloedonderzoek had geweigerd. De arts die het onderzoek zou verrichten was vertrokken. Volgens advocaat Stoeten uit ergernis over het feit dat M. hem om zijn legitimatiebewijs had gevraagd. Dat was in aanwezigheid van de zus van M. gebeurd. De arts en de zus zullen nader worden gehoord. Volgens de aanklager was in ieder geval duidelijk dat de verdachte zich vervelend en tegendraads had gedragen.

Fles wodka

De verdediging deed nog tevergeefs het verzoek het vooralsnog voor de duur van een jaar ingetrokken rijbewijs terug te geven. Dat verzoek werd niet ingewilligd. Ook al omdat M. eerder (in 2014 en 2015) betrapt is op rijden onder invloed van alcohol. In zijn auto was een fles wodka aangetroffen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.