Premium

Hoogheemraadschap: ’Geen paniek bij droogte’, waterbeheerder schaalt nu juist later op naar alarmfase

Hoogheemraadschap: ’Geen paniek bij droogte’, waterbeheerder schaalt nu juist later op naar alarmfase
© Archieffoto
Heerhugowaard

In tegenstelling tot elders in het land zijn er in Noord-Holland geen zorgen over de dijken in verband met de droogte.

Volgens Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is er geen reden voor paniek, heel anders dan vorig jaar. De waterbeheerder ziet geen enkele reden om nu opnieuw op te schalen tot de alarmfase. Ook preventief sproeien waartoe collega’s van de Stichtse Rijnlanden deze week zijn overgegaan in het westelijke deel van de provincie Utrecht is hier niet aan de orde.

De dijken en watersystemen van Noord-Holland kunnen best tegen een stootje. Dat is de les die is geleerd na de lange zomer van 2018 toen het droog was van mei tot november. Achteraf zijn er nauwelijks littekens in de dijken te vinden, stelt dijkendeskundige Theo van Reuzenaar. De dijken vertoonden hier en daar wel scheurtjes, maar die waren niet diep genoeg voor blijvende gevolgen.

Inzichten

Op grond van die inzichten schakelen de dijkeninspecteurs pas bij een groter neerslagtekort dan voorheen over op de alarmfase. Van Reuzenaar mag deze periode zelfs wel eens een dag vrij, terwijl hij en zijn medewerkers vorig jaar juist extra dagen moesten werken. ,,Ik kan met een gerust hart naar huis”, lacht hij. ,,Dat is mooi, want ik ben bijna jarig.’’

De Noord-Hollandse watersystemen zijn in orde. Volgens Els van Bon, manager waterveiligheid, is dit te danken aan het IJssel- en Markermeer. ,,Dat is een soort regenton, die constant gevoed wordt door de Rijn. Wij halen daar water uit om door ons gebied te spoelen. Zo blijft het water op peil en zijn we minder afhankelijk van neerslag dan het oosten van het land.’’ In Oost-Nederland is de droogte inmiddels wel zorgwekkend.

Wel blijven de waterbeheerders alert. Nieuw is ook het overleg in een vroeg stadium met agrariërs over wat ze kunnen verwachten van het weer. Ook wordt er onderzoek gedaan naar het kwetsbare Veenweidegebied in de Zaanstreek en Waterland.

Lees ook: Scheurtje hier, scheurtje daar, rustig maar

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen