Blaricummer lichtte minstens 10 mensen op met nep-webwinkel

Blaricummer lichtte minstens 10 mensen op met nep-webwinkel
Blaricum

Volgens de advocaat van de 42-jarige Blaricummer Robert van der Z. die opnieuw vastzit op verdenking van grootschalige oplichting, is de man deze keer onterecht opgepakt. ,,Hier is sprake van wanprestatie van een bedrijf, maar niet van oplichting”, aldus de raadsvrouw die de rechtbank Lelystad verzocht haar cliënt op vrije voeten te stellen.

Van der Z. werd in februari dit jaar aangehouden, omdat hij volgens justitie onder een valse naam via het internet producten aanbood die hij na betaling niet leverde.

De rechtbank wees het verzoek van de advocaat af. Volgens haar zijn er nog voldoende ernstige bezwaren en is het recidivegevaar groot. Van der Z. wordt er verdacht via een nep-webwinkel minimaal 10 mensen te hebben opgelicht.

De Blaricummer kwam vorig jaar in beeld nadat het Landelijk Meldpunt Internet Oplichtingen (LMIO) vanuit het hele land diverse aangiften binnenkreeg. Het waren gedupeerden die via de webwinkel witgoed, zonneschermen en jacuzzi’s hadden besteld en betaald, maar nooit hadden gekregen.

De politie kwam er snel achter dat de eigenaar op papier een katvanger was, iemand die tegen betaling een bedrijf op naam heeft om zo de werkelijke eigenaar buiten schot te houden.

Dat bleek na recherchewerk, waarna de man werd aangehouden. Volgens de Blaricummer haperde zijn bedrijfsvoering. De strafzaak gaat in december inhoudelijk verder.

Meer nieuws uit Gooi

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons