Brandje bij monumentale Witte Kerk in Heiloo snel geblust dankzij aanwezigen

1/4
Heiloo

Een brandje in een bijgebouw van de Witte Kerk in Heiloo aan de Herenweg, een Rijksmonument van meer dan duizend jaar oud, is dinsdagmiddag snel geblust door mensen die in de kerk aanwezig waren.

De brandweerkorpsen van Heiloo en Alkmaar rukten met blusvoertuigen uit. Ook de hoogwerker van de brandweer Alkmaar reed naar Heiloo.

Beheerder Ed Bausch was dinsdagmiddag toevallig aanwezig om een uitvaart te bespreken. ,,En dat was achteraf maar goed ook. We werden gewaarschuwd door een Duitse toerist, dat er een vlam uit de pijp van het cv-hok kwam. We hebben natuurlijk meteen de brandweer gebeld en ik dacht, ik gooi er meteen water op. Maar het brandde al op een paar plekken.’’

Brandje bij monumentale Witte Kerk in Heiloo snel geblust dankzij aanwezigen

De brandweer was er volgens Bausch zeer snel. ,,En dat was maar goed ook, want het vuur ging snel. Stel je voor dat we er later bij waren geweest.’’

De oorzaak was waarschijnlijk een defect motortje van de ventilatie van het toilet, dat tegen het cv-hok aan de noordkant van de toren aan staat.

In het zijhokje is enige materiële schade en er is rook in de kerk doorgedrongen, maar de uitvaart kan volgens Bausch gewoon plaatsvinden. De toren is eigendom van de gemeente Heiloo.

Foto’s DNP.NU

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons