Kermisevents Wognum en Nibbixwoud over de schreef: legen van toiletten op straat en schenken aan minderjarigen

Wognum

Legen van mobiele sanitaire voorzieningen op straat, ontbrekende beveiliging en geen adequate controle op schenken van alcohol aan minderjarigen. Het zijn slechts enkele voorbeelden van overtredingen die gemaakt zijn tijdens grootschalige kermisborrels in Wognum en Nibbixwoud. Toch vindt burgemeester Frank Streng dat de regels niet hoeven te worden aangescherpt.

De VVD in Medemblik wilde van het college van B en W weten of de kermisborrels naar wens zijn verlopen.

Uit beantwoording van die vragen blijkt nu dat een aantal organisatoren van grote kermisborrels (met meer dan 75 bezoekers en waar een vergunning voor moet worden aangevraagd) zich niet aan de regels hebben gehouden. ,,Het college betreurt dit enorm.’’

Controleren

Burgemeester Frank Streng benadrukt dat hij onderscheid maakt tussen ’gezellige traditionele kermisborrels’ en grote kermisevents.

,,De kermisevents moeten een vergunning aanvragen. Als we een vergunning afgeven en daar dusvoorwaarden aan verbinden, dan controleren we daar ook op. Voor de vergunningsaanvraag zijn zaken als veiligheid en gezondheid belangrijk. Het veiligheidsplan maken we samen met de organisatoren. Het hoeft dus niet strenger, we houden vast aan hoe het altijd gaat. Grote(re) evenementen moeten gewoon een vergunning aanvragen en aan de voorwaarden daarvan voldoen. Dat heeft niks te maken met de kermisborrels, die in de buurt of onder vrienden en familie worden gegeven.’’

Verbeterplan

Organisatoren zullen een brief van burgemeester en wethouders krijgen over de constateringen en de gevolgen ervan. Zij zullen met een verbeterplan moeten komen als basis voor de vergunningen voor 2020, laat het college weten. In Wognum is één organisator over de schreef gegaan, in Nibbixwoud meer.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen