Premium

Muienalarm aan Noordzeekust: Reddingsbrigades in en rond Egmond waarschuwen zwemmers voor gevaarlijke stromingen

1/3
Egmond aan Zee

Er geldt per direct een muienalarm langs de Noordzeekust. Reddingsbrigades van Egmond, Bergen en Schoorl en Egmondse KNRM zijn, met tropische dagen en stranddrukte in aantocht, extra alert.

„De zee is geen zwembad, we raden bezoekers aan niet te diep het water in te gaan”, stelt Ron Zentveld van de Egmondse Reddingsbrigade.

Rode vlag

Volgens hem is het ’alarmfase 1’: het risico op drenkelingen wordt door de relatief wilde zee en harde wind vergroot.

Bezoekers worden, ook in Bergen en Schoorl, gewaarschuwd via gele vlaggen (gevaarlijk om te zwemmen) en borden.

In Egmond wapperde maandag zelfs de rode vlag: verboden te zwemmen.

Paniek

„In een mui terecht komen is op zich niet heel gevaarlijk. Het is vaak de paniek of problemen als oververmoeidheid en kramp die levensgevaarlijk kunnen zijn.”

Volgens Zentveld kunnen zwemmers die onverwachts te maken krijgen met een zeewaartse stroming zich het beste laten meevoeren. En, zodra de stroming minder wordt, zijwaarts wegzwemmen.

Patrouilleren

„Op kritische dagen patrouilleren we extra, ook op het water. We sturen mensen in de buurt van muien weg of helpen ze terug richting strand. Vanuit de reddingspost wordt continu met verrekijkers rondgekeken.”

De reddingsbrigades hebben zwemmers dit strandseizoen al tientallen handreikingen gegeven. Er zijn tot dusverre nog geen verdrinkingsslachtoffers gevallen.

Drenkelingen

Vorig jaar overleden twee drenkelingen: een 65-jarige Bergenaar tussen Bergen en Schoorl en 72-jarige Duitser bij Schoorl.

Frank Tamis van de Schoorlse Reddingsbrigade en Hans van Kralingen van de Reddingsbrigade Bergen verwachten dat de vrijwilligers hun handen vol zullen krijgen.

Zorgenkind

Van Kralingen: „Het wordt alle hens aan dek. Muien zijn ons grote zorgenkind. Over het algemeen worden aanwijzingen netjes opgevolgd. Soms zijn badgasten eigenwijs, negeren waarschuwingssignalen en weigeren zich te laten terugsturen.’’

Henk Biesboer van de KNRM in Egmond stelt: „Vaak kiezen bezoekers rustig, stilstaand water uit om te zwemmen. Terwijl ze beter daar kunnen zwemmen waar schuim en golven richting de kust te zien zijn. Dat zijn veiliger plekken.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen