Premium

Schagense café-eigenaar ontdaan na vechtpartij op terras, maar: ’Geen geldig ID dan ook geen drank, klaar uit’

Schagense café-eigenaar ontdaan na vechtpartij op terras, maar: ’Geen geldig ID dan ook geen drank, klaar uit’
© Cyclomedia
Schagen

De naweeën van een uit de hand gelopen ruzie op het terras van horecazaak Rumors, zondagavond aan de Markt in Schagen, zijn een dag later nog goed voelbaar bij het personeel.

Een 55-jarige man ging daar zondagavond door het lint, toen een meisje uit zijn vijf mensen tellende gezelschap geen alcohol werd geschonken door het bedienende Rumors-personeel.

De serveerster in kwestie, een 25-jarige medewerkster van Rumors, hield voet bij stuk en weigerde het meisje drank te schenken, omdat die zich niet kon legitimeren en dus niet kon aantonen dat zij minstens 18 jaar oud was, de wettelijke leeftijd waarop alcohol gedronken mag worden.

Nadat de gewaarschuwde Rumors-eigenaar Amir Awad op het terras kwam uitleggen dat hij in overtreding is als hij het meisje zonder ID toch drank zou schenken, ging hij terug de zaak in.

Toen later een van de serveersters door een van de gasten uit de groep van de 55-jarige man werd uitgescholden, was voor Awad de maat vol en vroeg hij de gasten te vertrekken.

Kopstoot

De 55-jarige amokmaker pikte dat niet en begon er op los te slaan. Een andere gast, die de ruzie wilde sussen, kreeg een kopstoot en liep een wond op aan zijn oog.

Vanwege de overvolle terrassen zagen veel mensen dit met afschuw aan. De politie was er zeer snel bij om de vechtersbaas in toom te krijgen. Die werd gearresteerd en afgevoerd. Er is inmiddels aangifte tegen hem gedaan.

Risico

Zoals alle uitbaters zit Rumors-eigenaar Amir Awad beslist niet te wachten op dit soort incidenten in de Schager horeca. „Het is een risico van dit vak. Daarom zorgen wij ervoor dat ons personeel goed getraind is op dergelijke situaties, zodat zij zich veilig voelen. Wij hanteren onderling codes bij dronken mensen, agressie, beledigende taal of seksueel getinte opmerkingen. Onze medewerkers weten dat er dan back-up voor ze is.”

De betreffende serveerster werd zondagavond dus uitgescholden. Awad: „Daarop heeft zij niet gereageerd, want dat doen we hier nooit. Wij gaan niet in discussie met onze gasten. In de horeca leer je relativeren en er niet in mee te gaan. Nadat duidelijk werd dat er was gescholden, ben ik zelf naar ze toe gegaan en heb ze gezegd dat daarmee onze huisregels waren overschreden.”

Voor de 55-jarige terrasbezoeker was dat het sein om te gaan vechten.

Beheersen

Awad: „Je ziet niet aankomen dat iemand dan zo ineens als een stier tekeer gaat en om zich heen gaat slaan. Ik heb mezelf moeten beheersen en dat was best moeilijk. Daarom ben ik vandaag (maandag, red.) even aan het bijkomen. Maar de mensen komen bij ons om iets te eten en drinken bij je, niet om getuige van een vechtpartij te zijn. Gelukkig was de politie razendsnel aanwezig. Daar ben ik erg blij mee.”

Wat Awad echter vooral duidelijk wil maken, is dat er bij Rumors geen druppel drank geschonken wordt aan mensen die zich niet op geldige wijze kunnen legitimeren. „Al ons personeel weet dit: ’Geen geldig ID dan ook geen drank, klaar uit’.

Awad wijst erop dat dit onderwerp bij heel mensen nog altijd heel gevoelig ligt. Dagelijks worden er opmerkingen over gemaakt tegen zijn personeel: „Onze medewerkers horen genoeg. Dat varieert van een vader en moeder die gewoon om een biertje vragen voor hun 16-jarige zoon. Tot groepjes jongeren waarvan de meesten een ID kunnen tonen, maar enkelen niet. En als wij die dan niet schenken, vliegen de opmerkingen ook over tafel.”

Awad noemt het een heel moeilijk onderwerp: „Maar we houden vol. Want als we dat niet doen zijn wij in overtreding en krijgen wij een boete. Regels zijn regels. Punt uit.”

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen